1146
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανεπίτρεπτες ενέργειες σε βάρος του ελληνικού κράτους | INTIMEnews

Απέλαση δύο ρώσων διπλωματών (και «μπλόκο» σε άλλους δύο) από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 09:05
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για ανεπίτρεπτες ενέργειες σε βάρος του ελληνικού κράτους
|INTIMEnews

Απέλαση δύο ρώσων διπλωματών (και «μπλόκο» σε άλλους δύο) από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουλίου 2018, 09:05

Τα απόνερα του Σκοπιανού έφεραν σοβαρή κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, με απελάσεις ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και άμεσα αντίμετρα από τη Μόσχα.

Την υπόθεση, που φέρνει στην επιφάνεια την υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία δύο χρόνια -για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή- αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» με ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου και λίγες ώρες αργότερα, τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, όλα τα κράτη θα πρέπει να σέβονται και το διεθνές δίκαιο αλλά και εμάς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου όταν ρωτήθηκε για την απέλαση των ρώσων διπλωματών υπόθεση που αποκάλυψε η «Καθημερινή».

Oπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όντως υπήρξαν συμπεριφορές που αποσκοπούσαν σε εμπλοκή στο ζήτημα με την ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα, σημείωσε, επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, επιμένει ωστόσο δεν είναι δυνατόν να αποδέχεται συμπεριφορές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν σέβονται το ελληνικό κράτος.

Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορές τέτοιες και γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης για τη δράση των ρώσων πρακτόρων – διπλωματών στην ελληνική Επικράτεια, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχοντας μπροστά του τη δύσκολη δοκιμασία της πρόσκλησης ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Η στόχευση της αποκάλυψης για τις απελάσεις των ρώσων διπλωματών είναι προφανής. Στη Σύνοδο Κορυφής του Βορειοντλαντικού Συμφώνου ο έλληνας Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους ομολόγους του  μία ενέργεια ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι η Ελλάδα είχε επιλέξει να μην λάβει -σε αντίθεση με τους ευρωπαίους εταίρους της- κανένα μέτρο σε βάρος της Μόσχας για την υπόθεση Σκριπάλ.

Αντίστοιχα η σύνδεση της δράσης των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν, με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εντάσσεται στον ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας για τη μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στην περιοχή.  Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς την είσοδο όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, βάζοντας έτσι ισχυρό φραγμό στην επέκταση της ρωσικής επιρροής προς νότο.

Όσον αφορά τις ελληνορωσικές σχέχεις το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο η κρίση με τις απελάσεις διπλωματών θα έχει επιπτώσεις εν όψει της προγραμματισμένης για τον Σεπτέμβριο επίσκεψης του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, αλλά και της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει οριστεί για τα τέλη του 2018.

Η αποκάλυψη

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρεται στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα που επιβλήθηκε σε άλλους δύο για «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους ρώσους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και έχει δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση ύστερα από μια σειρά συντονισμένων προσπαθειών για επέκταση της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Οι καλές σχέσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία.

Ωστόσο κατά τις ίδιες, πάντα, διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής Επικράτειας από το ελληνικό κράτος.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που αποδίδονται στους διπλωματικούς υπαλλήλους του ρωσικού κράτους περιλαμβάνει μέχρι και απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία όμως φέρεται ότι απέτυχε.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές έσπευσαν να επισημάνουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή.

Σημείωναν επίσης ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Μόσχα: Θα υπάρξει απάντηση με τον ίδιο τρόπο

Αμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές Aρχές. Οπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση, από την Ελλάδα, των ρώσων διπλωματών, με τον ίδιο τρόπο».

Η Ελλάδα, όταν είχε προκύψει η υπόθεση Σκριπάλ, δεν είχε απελάσει ρώσους διπλωμάτες καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις, τώρα όμως υπάρχουν στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και λαμβάνονται μέτρα, ανταπάντησαν  διπλωματικές πηγές στην Αθήνα που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...