383
Ρένα Δούρου και Πάνος Σκουρλέτης. | SOOC

Είναι «αντισυνταγματικό» το σχέδιο Σκουρλέτη για μετάθεση των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 20:58
Ρένα Δούρου και Πάνος Σκουρλέτης.
|SOOC

Είναι «αντισυνταγματικό» το σχέδιο Σκουρλέτη για μετάθεση των εκλογών;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 20:58

Η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη για τη μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες όπως ανακοίνωσε θα γίνουν τελικά στις 19 Οκτωβρίου 2019 και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του ίδιου έτους, όπως προβλεπόταν, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση.

Εκτός όμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ήδη στηλίτευσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις στο θέμα (με την επιβολή μάλιστα και της απλής αναλογικής) και τους τοπικούς άρχοντες που δεν είδαν με καλό μάτι τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, επικριτικά ήταν τα σχόλια και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του κ. Σκουρλέτη ότι η θητεία της παρούσας δημοτικής περιόδου παρατείνεται μέχρι τη 13η Οκτωβρίου 2019, με ανάρτησή του στο Facebook ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Αττική, χαρακτηρίζει την εν λόγω παράταση αντισυνταγματική.

Η ανάρτηση του κ. Σωτηρόπουλου:
Η παράταση της θητείας των τοπικών αρχών με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι ΟΤΑ εκλέγονται με ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισμένη χρονικά θητεία. Η παράταση αυτής της θητείας για έξι μήνες από τον κοινό νομοθέτη συνιστά νόσφιση εξουσίας: αντί να έρθει ο λαός να αναδείξει τα νέα όργανα των ΟΤΑ, ο νομοθέτης υποκλέπτει και περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα των ψηφοφόρων που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να ορίσουν την διοίκηση των ΟΤΑ και στον χρόνο που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014. Η αντισυνταγματική παράταση της θητείας θα σημαίνει και αντισυνταγματικές αποφάσεις των αιρετών οι οποίες θα καταπέσουν δικαστικά.
Ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρηση εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής δεν πρόκειται να συμβάλλω σε αυτή την εκτροπή.

Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη όμως λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις, δεδομένου ότι ο κ. Σωτηρόπουλος θεωρείται από γνώστες των αυτοδιοικητικών, ως άνθρωπος κοντά στη συριζαία περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου – εξελέγη άλλωστε επί των ημερών της με τις ψήφους της πλειοψηφούσας παράταξής της.

Αν στα παραπάνω προστεθεί και η χαμηλών τόνων -όπως ερμηνεύθηκε- ομιλία της περιφερειάρχη Αττικής στο συνέδριο ΚΕΔΕ- ENΠΕ,  δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κυρία Δούρου παίρνει προσεκτικές, αλλά σαφείς αποστάσεις από τον κομματικό της σύντροφο κ. Σκουρλέτη, αλλά και από μία κεντρική επιλογή της Κουμουνδούρου όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...