596
Ευρωπαϊκά αντίμετρα (και) στη Fat Boy της εμβληματικής εταιρείας | harley-davidson.com

Αντίμετρα σε βάρος της Harley-Davidson, του ουίσκι και της Levi’s προτείνει ο Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 21:30
Ευρωπαϊκά αντίμετρα (και) στη Fat Boy της εμβληματικής εταιρείας
|harley-davidson.com

Αντίμετρα σε βάρος της Harley-Davidson, του ουίσκι και της Levi’s προτείνει ο Γιούνκερ

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2018, 21:30

«Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανούς δημοσιογράφους.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας», προειδοποίησε ο Γιούνκερ. «Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική αναταραχή στις αγορές και στις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά είναι πεπεισμένος ότι κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τον βιομηχανικό τομέα.

«Οποιαδήποτε αναταραχή σε αυτήν την ενοποιημένη αγορά θα ήταν σημαντική και σοβαρή. Αλλά για αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημάναμε στην αμερικανική διοίκηση την απαράδεκτη φύση αυτών των προτάσεων που θα τους πλήξουν όσο ακριβώς και εμάς, είμαστε (όμως) πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την καναδική βιομηχανία», είπε ο Τριντό σε δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη τύπου στο Οντάριο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, εκτίμησε -σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο- ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. «Ενα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό» είπε ο φινλανδός επίτροπος. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές» υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ορισμένα μέτρα θα πλήττουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη. «Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (…) πρέπει να αντιδράσουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή συντάσσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να φορολογήσει προκειμένου να στείλει ένα «πολιτικό μήνυμα» στον Τραμπ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντίστοιχα, την ίδια ημέρα διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέτρα υπέρ του προστατευτισμού που αναμένεται να λάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να ζημιώσουν και την αμερικανική οικονομία.

«Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη φύση τους θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο χώρες εκτός των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες αλουμινίου και χάλυβα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου του ΔΝΤ.

«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για να περιορίσουν τα εμπόδια στον τομέα του εμπορίου και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν σε τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα» συμπλήρωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...