227
Ο Ρομάν Πολάνσκι | Reuters

Αντιδράσεις στη Γαλλία για τη συμμετοχή του Πολάνσκι σε κριτική επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2017, 16:29
Ο Ρομάν Πολάνσκι | Reuters

Αντιδράσεις στη Γαλλία για τη συμμετοχή του Πολάνσκι σε κριτική επιτροπή

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2017, 16:29

Σαν απόφαση προσβλητική για τις γυναίκες και σαν προσωπικό σοκ περιγράφουν γυναίκες στη Γαλλία την είδηση ότι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι θα είναι επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των γαλλικών βραβείων κινηματογράφου «Σεζάρ»

Ο Πολάνσκι, 83 ετών σήμερα, καταζητείται εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ γιατί παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη. Το  1978 καταδικάστηκε για βιασμό ανηλίκου, αλλά διέφυγε από τη χώρα πριν εκτίσει την ποινή.

Σε δηλώσεις της η γαλλίδα υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων Λοράνς Ροσινιόλ είπε ότι διαπίστωσε «με έκπληξη και σοκ ότι μια υπόθεση βιασμού μετρά τόσο λίγο στη ζωή ενός άνδρα».

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των βραβείων, τα οποία δίνονται από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών, υπερασπίζονται την απόφαση και εξηγούν ότι η επιλογή έγινε με καλλιτεχνικά κριτήρια, μιλώντας για έναν πολυτάλαντο «εστέτ του σινεμά».

«Καλλιτέχνης, κινηματογραφιστής, παραγωγός, συγγραφέας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, υπάρχουν πολλές λέξεις για να ορίσεις τον Ρομάν Πολάνσκι αλλά μόνο μία για να εκφράσουμε τον θαυμασμό και τη μαγεία μας: ευχαριστούμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Αλέν Τερζιάν.

Εν τω μεταξύ, γυναικείες οργανώσεις κάλεσαν σε μποϊκοτάζ των βραβείων, που θα δοθούν στις 24 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, γίνεται στο Διαδίκτυο εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά της τοποθέτησης στην κριτική επιτροπή με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές.

Ο Πολάνσκι έχει διπλή, πολωνική και γαλλική υπηκοότητα.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πολωνία απέρριψε αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας για την έκδοση του Πολάνσκι στις ΗΠΑ ώστε να εκτίσει τις ποινές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...