222
Πολίτες πανηγυρίζουν για την απόφαση υπέρ των γάμων | REUTERS/Tyrone Siu

Ανοίγει ο δρόμος για την νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 16:47
Πολίτες πανηγυρίζουν για την απόφαση υπέρ των γάμων
|REUTERS/Tyrone Siu

Ανοίγει ο δρόμος για την νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων στην Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 16:47

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ταϊβάν εξέδωσε απόφαση υπέρ των γάμων ατόμων του ίδιου φύλου, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνει η χώρα η πρώτη στην Ασία που προχωρά σε μια τέτοια απόφαση.

Οπως έκριναν οι δικαστές, η νομοθεσία που απαγορεύει τους γάμους ομοφύλων «για χάρη της διαφύλαξης της ηθικής τάξης» είναι αντισυνταγματική, χωρίς ορθολογική βάση.

Εδωσαν στην κυβέρνηση προθεσμία δύο ετών για να αναθεωρήσει τους νόμους ή να ψηφίσει νέους, αναφέρει το BBC.

Παρά ταύτα, δεν είναι σαφές σε ποια έκταση θα φτάσουν αυτές οι αλλαγές και αν τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχουν πλήρη δικαιώματα (υιοθεσία, κληρονομιά) ή αν απλώς θα αναγνωριστούν, χωρίς πλήρη εξίσωση με τα ετερόφυλα.

Είναι πιθανό ότι το Κοινοβούλιο θα νομοθετήσει υπέρ ενός συμφώνου συμβίωσης και όχι γάμου. Ωστόσο, αν μέσα στην προθεσμία των δύο ετών το Κοινοβούλιο δεν πάρει απόφαση, τα ζευγάρια θα μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις γάμου βάσει της απόφασης του δικαστηρίου.

Η απόφαση έρχεται σε περίοδο όπου η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στην περιοχή υφίσταται διακρίσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εντείνονται.

Εν τω μεταξύ, ομάδες γονέων, αλλά και θρησκευτικές ομάδες αντιτίθενται σε κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης του γάμου και ετοιμάζονται να πιέσουν το Κοινοβούλιο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Επιχειρηματολογούν ακόμη ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για να αποφασιστεί από μερικούς δικαστές και λένε ότι πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Υπέρ της νομοποίησης του γάμου έχει ταχθεί ανοιχτά η πρόεδρος της χώρας Τσάι Ινγκ-Ουέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...