241
To κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο | REUTERS/Arnd Wiegmann

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 17:11
To κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο
|REUTERS/Arnd Wiegmann

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2017, 17:11

Κόλαφο για την Αγκυρα αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές, στην ετήσια Εκθεση Προόδου για τις Ενταξιακές Διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Παράλληλα, καταδικάζουν την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν στην επαναφορά της θανατικής ποινής, κάτι που θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος δεν αποτελεί όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και θα οδηγούσε σε άμεσο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να αναστείλουν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εάν προχωρήσει η συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα.

Οι Ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να δείξει ενεργό υποστήριξη για μια ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο  μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές.

«Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως η Ενωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απόφαση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...