604
Φωτάκης, Μάρδας και Σγουρίδης. | CreativeProtagon

Αλλοι τρεις υπουργοί εμφανίζονται να έχουν ζητήσει επίδομα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 13:35
Φωτάκης, Μάρδας και Σγουρίδης.
|CreativeProtagon

Αλλοι τρεις υπουργοί εμφανίζονται να έχουν ζητήσει επίδομα

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 13:35

Ντοκουμέντα από τη «Διαύγεια» που αποδεικνύουν ότι -εκτός της κυρίας Αντωνοπούλου- άλλα τρία ακόμη μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν ζητήσει να λαμβάνουν από το Δημόσιο επίδομα διαμονής, επικαλείται ο ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ, πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, τον Κωνσταντίνο Φωτάκη, αναπληρωτή υπουργό για την Έρευνα και Καινοτομία στο υπουργείο Παιδείας, και τον πρώην υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη.

Σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του καναλιού, ο κ. Φωτάκης εξήγησε πως πρόκειται για χρήματα τα οποία αρχικά είχε ζητήσει για να ενοικιάσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, αλλά ποτέ δεν εισέπραξε διότι βρήκε άλλη λύση διαμονής (σε σπίτι του γιου του όπως είπε).

«Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω», δήλωσε και διαβεβαίωσε ότι «οι δαπάνες αυτές έχουν μείνει σε έναν λογαριασμό και στο τέλος επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά».

Από την πλευρά του ο κ. Σγουρίδης παραδέχθηκε ότι πράγματι είχαν  δεσμευθεί 7.000 ευρώ για τις ανάγκες διαμονής του, στην πράξη όμως, εισέπραξε μόνο 350 ευρώ, καθώς όπως εξήγησε, έζησε επί επτά μήνες σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο για το οποίο προσκόμιζε μηνιαία απόδειξη ύψους 50 ευρώ.

Το ακούσαμε βέβαια και αυτό. Οτι ο κ. Σγουρίδης είχε βρει ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Αθήνα με μηνιαίο ενοίκιο ένα πενηντάρικο…

Όσον αφορά τον κ. Μάρδα, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι είχαν δεσμευθεί για λογαριασμό του 3.900 ευρώ, για την περίοδο που υπηρέτησε ως αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι εισέπραττε επιδότηση ενοικίου κάνοντας χρήση της σχετικής διάταξης ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, δήλωσε ωστόσο ότι προτίθεται να επιστρέψει το ποσό.

Ετσι, μετά την αποπεμφθείσα από την κυβέρνηση Ράνια Αντωνοπούλου, ένα ακόμη στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έρχεται να δηλώσει κατόπιν εορτής ότι επιστρέφει τα χρήματα (τα οποία δεν θα επέστρεφε βέβαια ποτέ αν δεν είχε έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας η περίπτωση της κυρίας Αντωνοπούλου).

«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, διευκρινίζοντας πάντως ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής και των υπουργών – βουλευτών.

Ο πρώην αναπληρώτής υπουργός σπεύδει να υπενθυμίσει ότι και στην περίπτωση των βουλευτών που ελάμβαναν επιδότηση ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, για να σημειώσει πως όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, διορθώνεται ή καταργείται.

«Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μάρδας.

Μία ακόμη περίπτωση τέλος, είναι αυτή του αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος επίσης φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι έκανε χρήση της επίμαχης διάταξης.

Αγνοια Τζανακόπουλου

Νωρίτερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωνε άγνοια για το αν είχαν κάνει χρήση της επίμαχης διάταξης για το επίδομα στέγης και άλλοι υπουργοί πλην της κυρίας Αντωνοπούλου. Η τέως πια αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι παρά το υψηλό της εισόδημα εισέπραττε 12.000 ευρώ ετησίως για να μένει στο Κολωνάκι.

Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι η σχετική διάταξη ήταν «ατυχής» και επιβεβαίωσε ότι θα καταργηθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την (εξωκοινοβουλευτική) Ράνια Αντωνοπούλου και αφού υποχρεώθηκε να της  δείξει την πόρτα της εξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει ρελάνς -κατόπιν εορτής- αποφασίζοντας την κατάργηση της σχετικής διάταξης που έδινε το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επίδομα ενοικίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...