264
«Όχι τείχος, όχι απαγόρευση»: Πολίτες έξω από δικαστήριο διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής Τραμπ | REUTERS/David Ryder

Νέο «όχι» των δικαστών στον Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 12:21
«Όχι τείχος, όχι απαγόρευση»: Πολίτες έξω από δικαστήριο διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής Τραμπ
|REUTERS/David Ryder

Νέο «όχι» των δικαστών στον Τραμπ για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουνίου 2017, 12:21

Αμερικανικό εφετείο επικύρωσε απόφαση που είχε ληφθεί σε πρώτο βαθμό και πάγωνε το περιβόητο αντιμεταναστευτικό διάταγμα της κυβέρνησης Τραμπ με το οποίο πρακτικά απαγόρευε την είσοδο σε πολίτες έξι συγκεκριμένος μουσουλμανικών χωρών.

Στο περιφερειακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο είχε προσφύγει η πολιτεία της Χαβάης κρίνοντας ότι το προεδρικό διάταγμα το οποίο διέταζε την εφαρμογή της απαγόρευσης παραβίαζε την μεταναστευτική πολιτική.

Στην απόφασή τους, οι καλιφορνέζοι δικαστές αμφισβήτησαν ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει απεριόριστη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και τόνισαν ότι η πλευρά της κυβέρνησης δεν κατάφερε να αποδείξει γιατί η είσοδος προσώπων από αυτές τις χώρες θα έβλαπτε την ασφάλεια των ΗΠΑ. Πάντως δέχτηκαν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει την διαδικασία εισόδου στη χώρα (vetting).

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είπε ότι διαφωνεί με την απόφαση του εφετείου, λέγοντας ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ είναι μέρος της νόμιμης εξουσίας του «να κρατήσει ασφαλές το έθνος».

Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ υπερασπίστηκε το προεδρικό διάταγμα σαν ένα μέσο που θα αποτρέψει την είσοδο στις ΗΠΑ τρομοκρατών.

Η απόφαση απαγόρευσης εισόδου ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ. Προκάλεσε χάος και σύγχυση στα αεροδρόμια, αλλά και ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών και συμπαράστασης.

Αμέσως η απαγόρευση προσβλήθηκε στα δικαστήρια, τα οποία την «πάγωσαν» με αποφάσεις και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό. Την ίδια δικαστική τύχη είχε και η αναθεωρημένη απόφαση, που υπογράφηκε στις αρχές Μαρτίου, που χαλάρωνε κάπως το αυστηρό πλαίσιο της πρώτης απόφασης.

Η υπόθεση εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση του οποίου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Προεκλογικά ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «ολική απαγόρευση εισόδου» για τους μουσουλμάνους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...