323
Η Ντέλια Βελκουλέσκου τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC

Αλλαγή φρουράς στην αποστολή του ΔΝΤ με αποχώρηση της Βελκουλέσκου

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:31
Η Ντέλια Βελκουλέσκου τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνεδρίαση του Eurogroup
|Alexandros Michailidis / SOOC

Αλλαγή φρουράς στην αποστολή του ΔΝΤ με αποχώρηση της Βελκουλέσκου

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2017, 11:31

Η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου πρόκειται να αποχωρήσει μετά από αίτημα της, που έγινε δεκτό, και την συμπλήρωση δύο ετών στη θέση.

Oπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» για την απόφαση της Βελκουλέσκου να μετακινηθεί βάρυνε η απόσταση της Ελλάδας από την κατοικία της στις ΗΠΑ και το ότι είναι μητέρα τριών παιδιών.

Παλιά γνώριμη της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, η οικονομολόγος από τη Ρουμανία αντικατέστησε στην ηγεσία της αποστολής τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος συνομιλούσε με τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα.

Η 42χρονη Ντέλια Βελκουλέσκου έδωσε -και δίνει- την εντύπωση μιας ανυποχώρητης και σκληρής διαπραγματεύτριας ενώ η θητεία της στην Αθήνα κάθε άλλο παρά ανέφελη ήταν.

Στην Ελλάδα ερχόταν ήδη από τις ημέρες του πρώτου μνημονίου, τον Απρίλιο του 2010, ως μέλος των τεχνικών κλιμακίων υπό τον Πολ Τόμσεν.

Κατά την θητεία της στην Κύπρο, από το 2013, όταν έφτασε μετά το κούρεμα των καταθέσεων και τα capital controls στο νησί, ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κυβέρνησης.

Oπως είχε διαρρεύσει στον κυπριακό Τύπο, ακόμα και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εγκατέλειψε οργισμένος μια συνάντηση μαζί της λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων που έθετε. Ο κυπριακός Τύπος ήταν και αυτός που της απέδωσε το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου».

Στην Αθήνα η στάση της Βελκουλέσκου δεν άλλαξε ιδιαίτερα.

Πέρα από τις συνομιλίες και τα αιτήματα του ΔΝΤ, η παρουσία της στη χώρα συνδέθηκε με την υπόθεση της υποκλοπής της συνομιλίας της με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Η συνομιλία διέρρευσε στο Wikileaks στις 2 Απριλίου 2016 και μάλλον εξέθεσε την Ελλάδα χωρίς να αλλάξει το κλίμα στις διαπραγματεύσεις.

Oσον αφορά τον διάδοχό της Βελκουλέσκου πιθανότητες συγκεντρώνει η άμεση υφιστάμενή της στην ελληνική αποστολή, τη Βουλγάρα Ιβα Πέτροβα, η οποία συμμετέχει στα κλιμάκια που επισκέπτονται την Ελλάδα από το 2010.

Ακούγονται ακόμη τα ονόματα του Ουκρανού Βιτάλι Κραμαρένκο, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για συνομιλίες που δεν σχετίζονται με το Μνημόνιο, και του Αμερικανού Πίτερ Ντόλμαν, μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...