459
Ανεμογεννήτριες στην πρωτοπόρο στη βιώσιμη ανάπτυξη Πορτογαλία | APREN- Associação Portuguesa de Energias Renováveis

Ακόμα ένα «πράσινο» ρεκόρ για την Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 12:45
Ανεμογεννήτριες στην πρωτοπόρο στη βιώσιμη ανάπτυξη Πορτογαλία
|APREN- Associação Portuguesa de Energias Renováveis

Ακόμα ένα «πράσινο» ρεκόρ για την Πορτογαλία

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2018, 12:45

Οι ακτιβιστές για την εξάπλωση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πορτογαλία είναι περιχαρείς αυτές τις ημέρες καθώς η χώρα τους σημείωσε ένα σημαντικό επίτευγμα στον εν λόγω τομέα: οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα είχαν ως αποτέλεσμα η ενέργεια που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές τον Μάρτιο να ξεπεράσει, πρώτη φορά, τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική εταιρεία υποδομών ενέργειας της Πορτογαλίας (REN), η υγρασία και οι άνεμοι που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες αύξησαν σημαντικά την παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης αξιοποιήθηκε και ενέργεια που παρήχθη σε συμβατικά εργοστάσια, ενώ κάποια ποσότητα προήλθε και από το εξωτερικό. Αλλά τον Μάρτιο, συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν 4.812 GWh ηλεκτρισμού, το 103,6% σε σχέση με τις 4.647 GWh που καταναλώθηκαν, με τους ειδικούς να επισημαίνουν, πλέον, πως έπειτα από πολλά χρόνια επενδύσεων η πρωτοπόρος στη βιώσιμη ανάπτυξη Πορτογαλία τείνει ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί «πράσινη» ενέργεια.

shutterstock_454443451
Φωτοβολταϊκά πάνελ στο νησί Μαδέρα

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές άγγιξε το κατώτατο σημείο την 7η Μαρτίου όταν παρήχθη το 86% επί του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε, ενώ έφτασε στο ανώτατο σημείο την 11η του μήνα, όταν η παραγωγή έφτασε στο 143% της ζήτησης. Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί κάλυψαν το 55% των αναγκών και τα αιολικά πάρκα το 42%. Αποφεύχθηκε έτσι η έκλυση 1,8 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της πορτογαλικής ένωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Apren), έως το 2040 ο ανάγκες της χώρας θα καλύπτονται πλήρως από «πράσινη» ενέργεια.

Το σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα της Πορτογαλίας δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μια ακόμα επιβεβαίωση μιας ενεργειακής επανάστασης που βρίσκεται σε εξέλιξη ανά την Ευρώπη. Ενα παρόμοιο ρεκόρ σημείωσε πέρυσι τον Μάιο και η Σκωτία, με την ενέργεια που παρήχθη στα αιολικά πάρκα της χώρας να καλύπτει το 95% των αναγκών του 95% των σκωτσέζικων νοικοκυριών σε ηλεκτρισμό. Μάλιστα έντεκα από τις 31 ημέρες του μήνα η αιολική ενέργεια ήταν αρκετή να καλύψει τη ζήτηση του 100% ή και παραπάνω των κατοικιών της Σκωτίας. Συνολικά τον Μάιο του 2017 καταναλώθηκαν, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, 1,86 εκατομμύρια Mwh, με τις ανανεώσιμες πηγές να καλύπτουν το 46% της συνολικής ζήτησης.

Ενα σημαντικό ρεκόρ σημειώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς την 4η Ιανουαρίου η αιολική ενέργεια κάλυψε το 22,7% της ζήτησης. Οι 2.128 Gwh «πράσινης» ενέργειας που παρήχθησαν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες 160 εκατομμυρίων οικογενειών και το 61% της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος από τις βιομηχανίες. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν η Γερμανία και η Ισπανία (266,8 GWh, 37,3%) και η Γαλλία μαζί με τη Βρετανία (204,6 GWh, 22,1%).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...