442
Ο Ζιπέ σε συγκέντρωση οπαδών του | REUTERS/Stephane Mahe

Ο Ζιπέ παίζει το «χαρτί» κατά των Βρετανών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 10:00
Ο Ζιπέ σε συγκέντρωση οπαδών του
|REUTERS/Stephane Mahe

Ο Ζιπέ παίζει το «χαρτί» κατά των Βρετανών

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2016, 10:00

Το ζήτημα του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού βάζει ψηλά στην ατζέντα του ο Αλέν Ζιπέ που καλεί -μεταφορικά μιλώντας- σε αλλαγή των συνόρων με τη Βρετανία, από το Καλαί στο Κεντ, δηλαδή από τη μία πλευρά της Μάγχης στην άλλη!

Ο υποψήφιος, που ως τώρα είναι ο επικρατέστερος από την πλευρά της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017 (αλλά και για τις ίδιες τις εκλογές), ζητά ακόμη την πλήρη επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Λε Τουκέ, σύμφωνα με την οποία συνοριακοί έλεγχοι για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διενεργούνται στη γαλλική πλευρά της σήραγγας της Μάγχης.

Ο 71χρονος Ζιπέ είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Εχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αλλά εκεί που όλοι οι Γάλλοι του βγάζουν το καπέλο είναι στη δουλειά του ως δήμαρχος του Μπορντό. Το «θαύμα του Μπορντό», μια πόλη με χαμηλή ανεργία, μικρή εγκληματικότητα και ως τώρα ασφαλής νησίδα απέναντι στην τρομοκρατία, έχει εγγράψει τον Ζιπέ ως τον άνθρωπο των έργων σε σύγκριση με τον φανφαρόνο Νικολά Σαρκοζί.

Τώρα ο Ζιπέ δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις όποιες βρετανικές αντιστάσεις προκειμένου να μπει ένα οριστικό τέλος στη λεγόμενη «ζούγκλα του Καλαί».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που γίνεται στο Καλαί», λέει στον Guardian. Δεν μπορεί η Γαλλία να συνεχίσει να διαχειρίζεται την κατάσταση για λογαριασμό της Βρετανίας, επισημαίνει και εξηγεί ότι «αυτή είναι δουλειά της Βρετανίας». Η Γαλλία, προσθέτει, «πρέπει να πει όχι σε ορισμένα πράγματα» σε διεθνές επίπεδο.

Τονίζει ότι «η εικόνα είναι καταστροφική για τη χώρα μας και υπάρχουν επίσης πάρα πολύ σοβαρές συνέπειες, σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας, για τους ανθρώπους στο Καλαί».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη Λε Τουκέ, που υπογράφηκε το 2003, βρετανοί αξιωματούχοι μπορούν να ελέγχουν διαβατήρια στη Γαλλία και αντιστρόφως. Αυτό στην πράξη στέλνει τα σύνορα της Βρετανίας στο γαλλικό έδαφος και θεωρείται αιτία που είχε παγιδεύσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε μια «no man’s land» στο Καλαί.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο Ζιπέ έκανε λόγο για μία άκρως σεβαστή απόφαση που ωστόσο πρέπει άμεσα να τεθεί σε ισχύ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να είναι «και έξω και μέσα» στην ΕΕ αν και επισήμανε ότι η Γαλλία θα διατηρήσει την «πολύ στενή διμερή συνεργασία με τη Βρετανία», κυρίως σε ζητήματα στρατιωτικά και άμυνας.

Το Μεταναστευτικό και ειδικότερα η τραγική κατάσταση στο Καλαί, όπου χιλιάδες μετανάστες ζούσαν κάτω από τραγικές συνθήκες με την ελπίδα να περάσουν στη Βρετανία, αναδεικνύεται στη Γαλλία σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα ενόψει της αναμέτρησης την άνοιξη του 2017.

Η κυβέρνηση Ολάντ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να ξηλώνει τον καταυλισμό των μεταναστών στο Καλαί, μετά από έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής αλλά και τη δυσφορίας της Βρετανίας για την προσπάθεια των μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στο έδαφός της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...