329
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Αγκυρα προκαλεί τον Παυλόπουλο: «Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 09:37
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Αγκυρα προκαλεί τον Παυλόπουλο: «Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2018, 09:37

Να απέχει από δηλώσεις που δεν προσήκουν στο αξίωμά του καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε προκλητική ανακοίνωση.

Το τουρκικό υπουργείο δια του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι αναφέρει ότι «στον ελληνικό Τύπο αναφέρθηκε χθες (6 Μαρτίου) ότι ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, έκανε τα ακόλουθα σχόλια σχετικά με την Τουρκία: “Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που είχαμε ιστορικά” … “Αν μας υποχρεώσει η ιστορία, θα πράξουμε αυτό που έπραξαν οι πρόγονοί μας”.

» Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να απόσχει από ρητορική που δεν προσήκει στη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αχρείαστη ένταση».

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις οποίες φαίνεται να αναφέρεται η Αγκυρα είχαν γίνει την Κυριακή κατά την ανακήρυξη του κ. Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη του δήμου Πύδνας-Κολινδρού στην Πιερία.

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;», είπε αναφερόμενος στην Τουρκία.

Πρόσθεσε: «Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος εκείνο το οποίο ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει. Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δεν το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας».

Σε μια πρώτη αντίδραση στην τουρκική ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «είναι σαφές ότι η Ελλάδα και μέσω της κυβέρνησής της και μέσω του Προέδρου της  Ελληνικής  Δημοκρατίας, πάντοτε υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο. Και ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπήρξε καμία αμφισβήτηση εκ μέρους μας προφανώς».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρόσθεσε ότι «η τακτική της άλλης πλευράς φαίνεται να θέλει να κλιμακώνει την ένταση. Το δικό μας το εθνικό συμφέρον είναι για αποκλιμάκωση της διμέρους έντασης, ανάδειξη διεθνών πλευρών και αναζήτηση της ευρύτερης διπλωματικής στήριξης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...