297
Στο Ταλίν ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ (Gymnich), το πλαίσιο της εσθονικής προεδρίας | eu2017.ee

«Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος»: Ο Κοτζιάς πάει Ταλίν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 18:19
Στο Ταλίν ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των ομολόγων του της ΕΕ (Gymnich), το πλαίσιο της εσθονικής προεδρίας
|eu2017.ee

«Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος»: Ο Κοτζιάς πάει Ταλίν

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2017, 18:19

Περίπου μία εβδομάδα μετά το θόρυβο που προκάλεσε η άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να συμμετάσχει στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας στην ΕΕ για τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων, ο συνάδελφός του υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισκέπτεται το Ταλίν για την άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ (Gymnich, Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου), αφού πρώτα περάσει από μία ακόμα πρωτεύουσα της Βαλτικής, τη Ρίγα της Λεττονίας.

Κατά την παραμονή του στη Ρίγα την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Έντγκαρ Ρίνκεβιτς, την αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λετονίας, Ίνισε Λιμπίνα -Ένγκερε, παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μάρις Κουσίνσκις. Στην ατζέντα των επαφών του, περιλαμβάνεται επισημως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, άγνωστο ωστόσο είναι αν ο κ. Κοτζιάς θα επιχειρήσει να αναλύσει (ως παλαιός ιδεολογικός καθοδηγητής στο ΚΚΕ) και τη θέση της κυβέρνησης για τα πεπραγμένα του κομμουνισμού στις χώρες της Βαλτικής.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Λετονία, ο Νίκος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Εσθονίας -μιας ακόμα χώρας με διαμετρικά αντίθετη αντίληψη για την εμπειρία του κομμουνισμού σε σχέση με τις απόψεις των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα (και τους ισχυρισμούς ότι «ο κομμουνισμός είχε και θετικές πτυχές», όπως προσπάθησε πρόσφατα να πείσει τους Εσθονούς ο Σταύρος Κοντονής).

Επίσκεψη, με άλλα λόγια, στον «τόπο του εγκλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο εσθονός υπουργός Δικαιοσύνης είχε αντικρούσει την επιχειρηματολογία Κοντονή επικαλούμενος την πρόσφατη ιστορία της χώρας του: «Βάσει των εμπειριών της χώρας μου και του λαού μου, διαφωνώ σθεναρά με τον ισχυρισμό σου ότι ο κομμουνισμός είχε και θετικές πτυχές», έγραψε ο Ούρμας Ρεϊνσάλου στην απαντητική επιστολή του προς τον έλληνα ομόλογό του, με την επισήμανση ότι για κάποιες χώρες «το τίμημα του διδάγματος περί κομμουνισμού ήταν εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...