300
Ο Τζον Λένον σπαζοκεφαλιάζει τους μελετητές του με τα «ναζιστικά» φοιτητικά σκίτσα του |

Η αυτοπροσωπογραφία του Τζον Λένον ως… Χίτλερ πουλήθηκε 54.000 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 11:54
Ο Τζον Λένον σπαζοκεφαλιάζει τους μελετητές του με τα «ναζιστικά» φοιτητικά σκίτσα του
|

Η αυτοπροσωπογραφία του Τζον Λένον ως… Χίτλερ πουλήθηκε 54.000 δολάρια

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2018, 11:54

Τί να ήταν άραγε αυτό το απλό, άγουρο και σχεδόν άτσαλο σκίτσο του Τζον Λένον; Ο τρόπος με τον οποίο έχει σχεδιαστεί, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιδικός, δεν μαρτυρά κάποιο τεράστιο ταλέντο στη ζωγραφική, ούτε αποπνέει τη μουσική διάνοια του ανθρώπου που κρατούσε το μολύβι. Σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παιδικό και χαριτωμένα αφελές από τεχνικής άποψης. Φτάνει μόνο, να μην απεικόνιζε τον ίδιο τον δημιουργό του, ως Χίτλερ, να φαίνεται ότι μιλά σε πλήθος υψώνοντας το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ στην άκρη της λευκής σελίδας, είναι γραμμένες οι λέξεις «Heil John» (Χάιλ Τζον).

Αυτή η αμφιλεγόμενη αυτοπροσωπογραφία του Τζον Λένον λοιπόν, που το Σκαθάρι είχε δημιουργήσει όσο ακόμα σπούδαζε στο Κολλέγιο των Τεχνών στο Λίβερπουλ στα τέλη της δεκαετίας του ’50, πουλήθηκε σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό των 54.000 δολαρίων.

lennon
Η αυτοπροσωπογραφία του Λένον με τον ίδιο να απεικονίζεται ως Χίτλερ

Δεν είναι το μόνο σκίτσο που έχει παρθεί από το μπλοκ σχεδίου του Λένον και απεικονίζει τον ίδιο να μιμείται τον Χίτλερ και να συνοδεύεται από παρεμφερή ναζιστική εικονογράφηση.

Υπάρχει για παράδειγμα, ένα ακόμα, στο οποίο ο αετός του Τρίτου Ράιχ της Νυρεμβέργης δεσπόζει πάνω από τα αρχικά J. L του Τζον Λένον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Independent. 

«Ολα αυτά είναι σκίτσα που ο Λένον έφτιαξε στα φοιτητικά του χρόνια. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι σκέφτηκε να απεικονίσει τον εαυτό του ως Χίτλερ είναι πολύ παράξενο» σχολιάζει ο Χάρι Ζίμετ από την εταιρεία δημοπρασιών Moments in Time που ειδικεύεται σε προσωπικά αντικείμενα σημαντικών ανθρώπων.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι υπήρχε στο μυαλό του Λένον όταν κρατούσε το μολύβι και ζωγράφιζε τα όσα ζωγράφιζε. Ούτε κι ο ίδιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι, τόσα χρόνια αργότερα, η ζωγραφιά με το αμφιλεγόμενο θέμα θα άξιζε μια μικρή περιουσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...