526
Θύμα εκτεταμένης διαπόμπευσης έπεσε η 31χρονη Τιζιάνα Καντόνε | .

Από τη διαπόμπευση στο facebook στην αυτοκτονία, λίγα κλικ δρόμος

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 13:01
Θύμα εκτεταμένης διαπόμπευσης έπεσε η 31χρονη Τιζιάνα Καντόνε
|.

Από τη διαπόμπευση στο facebook στην αυτοκτονία, λίγα κλικ δρόμος

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2016, 13:01

Επί μήνες η 31χρονη Τιζιάνα Καντόνε αποζητούσε μόνο ένα πράγμα: το δικαίωμά της στη λησμονιά. Κανείς να μην την αναφέρει, κανείς να μην τη χρησιμοποιεί ως… υπόδειγμα για ανέκδοτα σεξουαλικού περιεχομένου. Αυτό που τελικά επιθυμούσε ήταν να αποκτήσει ξανά τη χαμένη της τιμή, το μέρος της ιδιωτικότητας που δικαιούται να έχει κάθε άνθρωπος.

Η νεαρή Ιταλίδα, όμως, δεν κατάφερε ποτέ να απεγκλωβιστεί από τη δημόσια εικόνα της, έτσι όπως σχηματίστηκε εν αγνοία της, και έτσι οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα ως ύστατη λύση «εξαφάνισης».

Ολα ξεκίνησαν όταν η Τιζιάνα έστειλε ένα βίντεο στο πρώην αγόρι της. Σε αυτό είχαν καταγραφεί κάποιες προσωπικές περιπτύξεις τους. Αυτό που έκανε ο άνδρας ήταν να μοιραστεί το βίντεο με άλλους τρεις φίλους του και όλοι μαζί να το ανεβάσουν σχεδόν σε όλα τα γνωστά κοινωνικά δίκτυα.

Αίφνης, η Τιζιάνα έγινε… γνωστή σε εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο είδαν το εν λόγω βίντεο, αλλά μπήκαν στη διαδικασία να το σχολιάσουν με κυνικό έως περιπαιχτικό τρόπο. Κάποια στιγμή, η Τιζιάνα ακούγεται να λέει: «Α, τραβάς βίντεο; Τι καλά!». Αυτή η φράση έγινε… παντιέρα σε διάφορους διαλόγους χρηστών, έγινε σύνθημα που τυπώθηκε σε μπλουζάκια και γενικώς μετέφερε μια εικόνα συναίνεσης από την πλευρά της 31χρονης.

Κι όμως, μόνο έτσι δεν ήταν τα πράγματα, όπως αναφέρει και το BBC. Η Τιζιάνα, υπό το βάρος της αρνητικής προβολής, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη δουλειά της, να μεταβεί στην Τοσκάνη και να μπει στη διαδικασία να αλλάξει το όνομά της. Προσπάθησε να κάνει αυτό που δεν τις επέτρεπαν όλοι οι άλλοι; Να ξεχάσει τον εαυτό της.

Τελικά, δεν τα κατάφερε και πιεσμένη συναισθηματικά, αυτοκτόνησε την περασμένη Τρίτη (13 Σεπτεμβρίου) στο σπίτι των θείων της στη Νάπολη. Τώρα, οι Αρχές ερευνούν την υπόθεση και οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην διαπόμπευση της κοπέλας ανακρίνονται.

Το κακό είναι ότι αν και η Τιζιάνα κατάφερε να κερδίσει προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα κατά του Facebook και άλλων κοινωνικών δικτύων και να τα υποχρεώσει να κατεβάσουν το βίντεο, τελικά κλήθηκε να πληρώσει 20.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Αυτή ενδέχεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ζημιά είχε γίνει και από ό,τι φαίνεται δεν μπορούσε να υπάρξει επανόρθωση.

Οι τοπικοί εισαγγελείς άνοιξαν εκ των υστέρων ξανά την υπόθεση αν και αυτή βρισκόταν σε… εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο. Η κοινωνία της Ιταλία υποδέχθηκε το δραματικό νέο με αντιφατικά συναισθήματα. Σαφώς υπήρξαν τύψεις, ντροπή και σοκ για την κατάληξη που είχε το δράμα της. Η αυτοκτονία της άνοιξε τη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι γυναίκες στη χώρα.

Ακόμη και ο Ματέο Ρέντσι αναγκάστηκε να πάρει θέση λέγοντας: «Ως κυβέρνηση δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Είναι κυρίως για μάχη πολιτική και κουλτούρας. Η δέσμευσή μας είναι ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα που μας επιτρέπεται να κάνουμε. Η βία κατά των γυναικών δεν είναι φαινόμενο που ξεριζώνεται εύκολα».

Η κηδεία της Τιζιάνα μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση, ενώ οι δημοσιογράφοι που κατέγραφαν το γεγονός ήταν συγκλονισμένοι. Όπως και οι λιγοστοί άνθρωποι που βρέθηκαν στην κηδεία. Φευ, η γυναίκα που ήθελε να ξεχαστεί, τώρα μνημονεύεται ξανά από όλη τη χώρα. Η οικογένεια της ζητάει τώρα να αποδοθεί δικαιοσύνη, να τερματιστεί η ντροπή και μην αποδειχθεί ότι ο θάνατός της ήταν άδικος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...