388
O Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-τεχνικών κλιμακίων για τη δεύτερη αξιολόγηση - Ξενοδοχείο Hilton, 25 Απριλίου 2017 | Menelaos Myrillas / SOOC

Το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα – Θεσμοί

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 23:42
O Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-τεχνικών κλιμακίων για τη δεύτερη αξιολόγηση - Ξενοδοχείο Hilton, 25 Απριλίου 2017
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα – Θεσμοί

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2017, 23:42

Οι νέες αποκαλύψεις, για το τι επακριβώς περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο, ήρθαν από τον δημοσιογράφο της Handelsblatt, Γιαν Χίντελμπραντ, ο οποίος ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter το σχετικό ντοκουμέντο.

Το κείμενο αποτελεί το draft (προσχέδιο) της προκαταρκτικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ονομάζεται «Συμπληρωματικό Μνημόνιο Κατανόησης» (Supplemental Memorandum of Understanding) και έχει ημερομηνία 2 Μαΐου.

Το σημαντικότερο που προκύπτει από αυτό το μνημόνιο είναι ότι ορίζει το τι θα γίνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στο προηγούμενο κείμενο αναφερόταν πως οι ελληνικές αρχές θα προσδιορίσουν τη βάση υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους με βάση τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό, πλέον, αλλάζει.

Το sMoU αναφέρει τώρα ότι πρέπει η κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον συνταξιοδοτικό νόμο ώστε από 1/1/2018 η βάση υπολογισμού προσφορών να οριστεί ως τα ακαθάριστα έσοδα προ των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.

  • Δείτε εδώ το σχετικό ντοκουμέντο

Προσωρινά αυτή η βάση υπολογισμού θα είναι μειωμένη κατά 15% μόνο για το 2018 χωρίς πρόβλεψη εκπτώσεων για το διάστημα από το 2019 και μετά.

Ετσι, πλέον η βάση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ακαθάριστο εισόδημα – χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς.

Τα βασικά στοιχεία

– Από 1.1.2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις ως 18% καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Το μέτρο θα θίξει πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ. Οι απώλειες θα αρχίζουν από λίγα ευρώ έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%.

– Από 1.1.2020 (ή από 1.1.2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος) επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ,

Στο κείμενο του Συμπληρωματικού Μνημονίου της Ευρωπαϊκής πλευράς (SMoU) στη σελίδα 48 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα εγκρίνει», ως προαπαιτούμενη ενέργεια (prior action), «νομοθεσία για να ολοκληρώσει τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, ακολουθώντας την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για το ενιαίο μισθολόγιο».

Στη σελίδα 4 αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ως prior action να νομοθετήσει τον «εξορθολογισμό» ορισμένων επιδομάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση επτά εκατ. ευρώ το 2018.

Οπως επισημαίνεται, το ΔΝΤ θα ζητήσει από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2020.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...