273
Αποψιλωμένο εναντίον παρθένου δάσους στον Αμαζόνιο | REUTERS/Bruno Kelly

Αδειες για εξόρυξη στο δάσος του Αμαζονίου έδωσε η Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 15:06
Αποψιλωμένο εναντίον παρθένου δάσους στον Αμαζόνιο
|REUTERS/Bruno Kelly

Αδειες για εξόρυξη στο δάσος του Αμαζονίου έδωσε η Βραζιλία

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2017, 15:06

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας άνοιξε για εκμετάλλευση, εξόρυξη και άλλες δραστηριότητες, μια τεράστια έκταση που ως σήμερα ήταν μέρος καταφυγίου άγριας ζωής, σε μια κίνηση που ήδη έχει ξεσηκώσει σειρά διαμαρτυριών.

Με διάταγμά του, ο πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τέμερ αποφάσισε την κατάργηση της προστασίας σε μια μεγάλη ζώνη στα βόρειας της χώρας.

Πρόκειται για μια περιοχή 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων -σχεδόν το ένα τρίτο της Ελλάδας- μεταξύ των επαρχιών Αμαπά και Παρά, γράφει το AFP. Πιστεύεται ότι στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα χρυσού και άλλων ορυκτών.

Το 30% της έκτασης που αποχαρακτηρίζεται είναι πλέον ανοιχτό για εξόρυξη.

Ο στόχος προφανής, όπως τον περιγράφει το αρμόδιο υπουργείο, και η διατύπωσή του διόλου πρωτότυπη: «η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η δημιουργία πλούτου για την χώρα και εισοδήματος για την κοινωνία, πάντα κάτω από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, μίλησε για την μεγαλύτερη επίθεση στο Αμαζόνιο τα τελευταία 50 χρόνια.

Πάντως, εννέα περιοχές θα παραμείνουν υπό προστασία είτε γιατί πρέπει να διατηρηθούν είτε γιατί σε αυτές ζουν ιθαγενείς πληθυσμοί, μια απόφαση που δεν ´ηταν αρκετή για να ικανοποιήσε  τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η WWF προειδοποιεί ότι η αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή, πέρα από την αποψίλωση, την καταστροφή βιοτόπων, θα φέρει και έκρηξη του πληθυσμού και εδαφικές διαμάχες ανάμεσα σε κοινότητες ιθαγενών που ως τώρα ζουν σε σχετική απομόνωση.

Το δάσος του Αμαζονίου, σε κάθε περίπτωση, εδώ και πολλά χρόνια πολιορκείται από πάσης φύσεως δραστηριότητες που απειλούν την ακεραιότητα και το μέλλον της χλωρίδας και της πανίδας του. Κάθε χρόνο εκατομμύρια στρέμματα αποψιλώνονται για καλλιέργεια ή καίγονται, ενώ απειλούνται από χρυσοθήρες ή εγκληματικές ομάδες οι κοινότητες των ιθαγενών πληθυσμών. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση της Βραζιλίας  αποδεικνύεται ανίσχυρη να αντιδράσει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...