399
Χρωματιστά μολύβια, μελάνια, μαρκαδόροι... Υλικά της παιδικής ηλικίας τού Γιάννη Γούνα | mcf.gr

«50 Haiku and New Age»: Εκθεση ζωγραφικής στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 16:26
Χρωματιστά μολύβια, μελάνια, μαρκαδόροι... Υλικά της παιδικής ηλικίας τού Γιάννη Γούνα
|mcf.gr

«50 Haiku and New Age»: Εκθεση ζωγραφικής στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2018, 16:26

50 Haiku και New Age. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Στη μια όψη παρουσιάζεται, με τη δικαιολογία των παιδικών αναμνήσεων, ένας κόσμος αθώος, ελεύθερος και αρμονικός.

Η άλλη όψη παρουσιάζει το αδιέξοδο ενός κόσμου σκληρού και τραχύ, που έχει διαρραγεί από τη χρήση, την απάτη, την έλλειψη ελευθερίας και την απανθρωπιά.

Τα εγκαίνια αυτής της ιδιαίτερης έκθεσης -που υπογράφουν οι Γιάννης Γούνας και Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Μαρτίου- θα γίνουν την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, στις 19:30.

Για ποιον λόγο ονομάστηκε έτσι αυτή η καλλιτεχνική δράση και ποιοι είναι οι περαιτέρω συμβολισμοί της;

Ο Γιάννης Γούνας δήλωσε σχετικά: «50 Haiku ο τίτλος αυτής της δουλειάς μου… 50 πουλάκια… 50 μικρές ιστορίες… Μόνες και απροστάτευτες… Χρωματιστές και ασπρόμαυρες… Επιστροφή στην παιδική ηλικία… Επιστροφή στα παιδικά μου αισθήματα… Επιστροφή στον απολεσθέντα παράδεισο. Χρωματιστά μολύβια, μελάνια, μαρκαδόροι… Υλικά της παιδικής μου ηλικίας. Σε αυτά ξαναγύρισα… Αυτά χρησιμοποίησα σε αυτή τη δουλειά. Επίσης, σε κάποια έργα δούλεψα και με την τεχνική του κολάζ. Γιατί πουλιά; Είχα την ανάγκη να ξαναγυρίσω στον απολεσθέντα παράδεισο των παιδικών μου χρόνων. Ήθελα να ξαναζωντανέψω όλα αυτά τα αθώα πλάσματα με τα δικά μου χρώματα και τους δικούς μου ουρανούς. Συναρμολόγησα μνήμες, εικόνες, χαρές, λύπες και δημιούργησα 50 πουλάκια που το καθένα κρύβει με τα φτερά του και μια μικρή ιστορία».

New age από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, γιατί (και) οι εποχές άλλαξαν (mcf.gr)
New age από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, γιατί (και) οι εποχές άλλαξαν (mcf.gr)

Αντίστοιχα, ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος σημείωσε: «New age γιατί οι εποχές άλλαξαν… New age γιατί και η τέχνη αλλάζει… New Age γιατί μια καλύτερη εποχή έχει ήδη ανατείλει… New age γιατί αν ήταν μουσική θα ήταν New age… New age  Ιστορίες γιατί οι Ιστορίες είναι της Νέας εποχής… Είναι φτιαγμένες από χρώματα, ιδέες και φαντασία… New age ιστορίες γεμάτες φως και σκοτάδι, αλήθεια  και ψευδαίσθηση, χαρά και μελαγχολία. Ζωγραφίζω τα έργα μου πρώτα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με όλες τις δυνατότητες που μου δίνει σε χρώματα, “Εργαλεία” και τεχνικές και μετά εκτυπώνονται σε λεπτά φύλλα πλαστικού (σαν πλαστικοποιημένο ύφασμα). Ενας από τους κύριους λόγους που άρχισα να ζωγραφίζω σε Η/Υ ήταν η επιθυμία μου να απεικονίσω αρκετά από τα ποιήματά μου σε μορφή έργων ζωγραφικής. Με εμπνέει η ποίηση (όχι μόνο η δική μου), η φύση, τα ζώα, οι ιδέες, οι αφηρημένες έννοιες».

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 3418550 και 210 3418579

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...