423
Οι φλόγες κατέκαψαν αμέτρητες κατοικίες | George Vitsaras / SOOC

Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Κινέτα, ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 14:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2018, 18:10
Οι φλόγες κατέκαψαν αμέτρητες κατοικίες
|George Vitsaras / SOOC

Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Κινέτα, ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2018, 14:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2018, 18:10

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Ορη στην Κινέτα Αττικής.

Αν και αρχικά ήταν μακριά από κατοικημένες περιοχές, οι ισχυροί άνεμοι γρήγορα την έσπρωξαν προς τη θάλασσα, με συνέπεια να καούν κατοικίες και να διαταχθεί εκκένωση.

Γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Αμέτρητα σπίτια υπέστησαν ζημιές και κάηκαν οι αυλές. Στο καταστροφικό έργο συνέβαλαν και οι φιάλες προπανίου που πολλά σπίτια είχαν στις κουζίνες τους.

Το μέτωπο της φωτιάς είχε μήκος πέντε έως έξι χιλιόμετρα, αλλά λόγω των ανέμων έντασης έως έξι -και τοπικά επτά- μποφόρ, δεν κατέστη δυνατό να ελεγχθεί.

Από την Πυροσβεστική εξέφρασαν φόβους για εξάπλωση των μετώπων προς την Ψάθα και το Αλεποχώρι.

Κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με ό,τι μέσα διαθέτουν, παίρνοντας μαζί τους λιγοστά υπάρχοντα και κατοικίδια.

Από το απόγευμα άρχισαν να εκκενώνονται και τα ξενοδοχεία στην παραλία της Κινέτας.

309444
(Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
309445
(Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
309448
(Intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης κάλεσε τους κατοίκους που δεν είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους να απομακρυνθούν από την Κινέτα.

Λόγω της πυρκαγιάς, έκλεισαν και οι δύο εθνικές οδοί (παλιά και νέα), με συνέπεια εκατοντάδες οδηγοί να εγκλωβιστούν.

Οι φλόγες είχαν φτάσει μέχρι την πρώτη σήραγγα από Κόρινθο προς Αθήνα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η οποία έχει γεμίσει καπνούς.

Φωτιά μεγάλη πάνω από την Κινέτα άρχισε εδώ καί λίγα λεπτά. Μόλις ξεκίνησαν ισχυροί άνεμοι

Geplaatst door Theodosia Konstantinou Kontzoglou op Maandag 23 juli 2018

20180723_130846

img_20180723_123159

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη επισήμανε ότι «αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος».

«Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών», συμπλήρωσε.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και πέντε αεροσκάφη. Από τη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει δύο ακόμη καναντέρ CL-415, που θα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην κατάσβεση μετέχουν ακόμη δύο στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ με κάδο, μπολντόζες, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...