213
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες - την Τρίτη 17 Ιουλίου ξεκίνησε η ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία | REUTERS/Yves Herman

Αρχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι σας, είπε ο Χαν σε Σκοπιανούς – Αλβανούς

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 21:19
Η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες - την Τρίτη 17 Ιουλίου ξεκίνησε η ενταξιακή διαδικασία για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία
|REUTERS/Yves Herman

Αρχίζει το ευρωπαϊκό ταξίδι σας, είπε ο Χαν σε Σκοπιανούς – Αλβανούς

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 21:19

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε την Τρίτη 17 Ιουλίου τη διαδικασία «ελέγχου ετοιμότητας» της πΓΔΜ και της Αλβανίας ενόψει της έναρξης των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων, τον Ιούνιο του 2019.

Ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος, είπε σε σκοπιανούς δημοσιογράφους πως «έχει τη χαρά να ανακοινώσει σήμερα την επίσημη έναρξη της αναλυτικής εξέτασης του κεκτημένου». Εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ αλλά και στην Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως και στην ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς.

«Ας αρχίσουμε τη δουλειά, έχετε ένα ραντεβού με την Ιστορία» είπε ο Χαν, ο οποίος απευθύνθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στα Σκόπια. Το προβλεπόμενο δημοψήφισμα θα είναι σημαντικό για το μέλλον της χώρας, ανέφερε, και κάλεσε όλους τους πολίτες «του υπερήφανου έθνους», ιδίως τους νέους, να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, διότι «κάθε ψήφος είναι σημαντική». Ο Χαν συνεχάρη την ΠΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Λίγες ώρες αργότερα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Αλβανίας, την προέτρεψε «να ξεκινήσει δουλειά όσο το δυνατόν συντομότερα». «Μη χάσετε ούτε μια μέρα» είπε και στους Αλβανούς, ξεκινώντας την ίδια ενταξιακή διαδικασία και στα Τίρανα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...