337
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σε πόλη της βόρειας Ελλάδας | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

FT: Βάση την Αλεξανδρούπολη είχαν οι ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2018, 12:00
Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία σε πόλη της βόρειας Ελλάδας
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

FT: Βάση την Αλεξανδρούπολη είχαν οι ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2018, 12:00

Η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν προ ημερών από την Ελλάδα αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times.

Το άρθρο της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Ελλάδα Κέριν Χόουπ επικαλείται δύο πηγές με γνώση των δραστηριοτήτων των ρώσων διπλωματών και επισημαίνει ότι ήταν γνωστοί στην πόλη όπου εξάλλου υπάρχει και μια μικρή ρωσική κοινότητα.

Οι δύο διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, πρόσωπα της Εκκλησίας, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα.

Σκοπός ήταν να αντιταχθούν στη συμφωνία των Πρεσπών για τη ΠΓΔΜ και την κατάρρευση των συνομιλιών. Για αυτό το λόγο «οι Ρώσοι αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη», είπε σχετικά ανώτερος έλληνας διπλωμάτης που μίλησε ανώνυμα στην εφημερίδα.

Μεταξύ άλλων καταγράφεται η περίπτωση ενός εν ενεργεία στρατιωτικού τον οποίον προσέγγισαν για να τον χρηματίσουν, αυτός όπως ανέφερε το ζήτημα στον διοικητή του.

Στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο το χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα «Ρωσικό Σπίτι», σημειώνουν οι FT. Ακόμη, Ρώσοι χρηματοδότησαν την ανέγερση ενός ναού με την ευλογία του μητροπολίτη Ανθίμου.

Εκτιμάται ακόμη ότι οι διπλωμάτες πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω τοπικού ελληνα επιχειρηματία.

«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20.000 – 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει στους Financial Times πρόσωπο που δεν κατονομάζεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών το 2019, σε ακροδεξιούς πολιτικούς κύκλους γίνεται λόγος για ένα νέο κόμμα που θα εδρεύει στη Μακεδονία και αναμένεται να προσελκύσει ψήφους από την κοινότητα των επαναπατρισμένων από τη Ρωσία Ποντίων.

Η Χόουπ σχολιάζει ακόμη ότι είναι ασυνήθιστη η εκδίωξη ρώσων αξιωματούχων από την Ελλάδα, «όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες», αλλά και γιατί «η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο».

Ελληνας αξιωματούχος εκτιμά ακόμη ότι είναι μια κίνηση χωρίς προηγούμενο. «Ακόμα και στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, όταν ήμασταν ένα κράτος πρώτης γραμμής κατά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελλάδα είχε αποφύγει να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες», λέει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...