670
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και το άγημα της RAF στο αεροδρόμιο Στάνστεντ | REUTERS / Kevin Lamarque

Ο Tραμπ στη Βρετανία με ατζέντα το «καλό εμπόριο» και το… Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 18:09
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ και το άγημα της RAF στο αεροδρόμιο Στάνστεντ
|REUTERS / Kevin Lamarque

Ο Tραμπ στη Βρετανία με ατζέντα το «καλό εμπόριο» και το… Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 18:09

Το καλό αντίβαρο στις κακές διεθνείς εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ αναζητεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Βρετανία, εκεί όπου προσγειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου προερχόμενος από τις Βρυξέλλες. Στη Βρετανία βρήκε και την ιδανική ευκαιρία ώστε να κοντράρει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές της άλλη μια φορά.

Η πρώτη του κουβέντα επί βρετανικού εδάφους ήταν: «Κανένα πρόβλημα με τις διαδηλώσεις». Και η δεύτερη: «Οι Βρετανοί με γουστάρουν πολύ. Συμφωνούν, νομίζω, μαζί μου στο θέμα της μετανάστευσης».

Η τρίτη, πια… έβαλε τα πράματα στη θέση τους: «Βλέπετε τι γίνεται παντού στον κόσμο με τη μετανάστευση. Γι’ αυτό νομίζω συνέβη το Brexit»…

Εμπορικό το «ζουμί»

Μπορεί οι διαδηλώσεις εναντίον του κ. Τραμπ να αναμένονται πολλές και δυναμικές στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων πόλεων, ωστόσο εκείνος προσανατολίζεται μόνο στην υπογραφή μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν. Τέτοια συμφωνία είναι άκρως επιθυμητή και από βρετανικής πλευράς ενόψει του Brexit, του χρόνου τον Μάρτιο. (Η ίδια η κυρία Μέι έχει απερίφραστα ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχει ισχυρότερη συμμαχία από την ειδική σχέση μας με τις ΗΠΑ και δεν θα υπάρξει σημαντικότερη συμμαχία τα ερχόμενα χρόνια – αυτή την εβδομάδα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε αυτή τη μοναδική εμπορική σχέση και να αρχίσουμε συνομιλίες για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουμε μια ενισχυμένη, φιλόδοξη και βιώσιμη εμπορική σύμπραξη».).

Διαπρύσιος κήρυκας του Βrexit

Πάντως, στις Βρυξέλλες, ακριβώς για το θέμα Brexit, ο Τραμπ και η Μέι είχαν ένα «συνεταιρικό καβγαδάκι» μέσω του Τύπου. Σε συνεντεύξεις τους είχαν έναν ιδιότυπο διάλογο. Ο πρόεδρος είπε πως αμφιβάλλει για το κατά πόσον υλοποιείται η εντολή του βρετανικού λαού και η πρωθυπουργός του απάντησε να μην αμφιβάλλει.

2018-07-11T172245Z_1695290628_RC1CD5514300_RTRMADP_3_NATO-SUMMIT
Τραμπ και Μέι συζητούν υπό το διαπεραστικό βλέμμα του Ορμπαν. Στις Βρυξέλλες η συζήτησή τους περί Brexit έμεινε ημιτελής. Θα συνεχιστεί στο Τσέκερς (REUTERS / Yves Herman)

Τραμπ: «Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ψήφισαν. Ο κόσμος ψήφισε να διακοπούν οι δεσμοί με την ΕΕ».

Μέι: «Ανταποκρινόμαστε στην ψήφο του βρετανικού λαού. Αυτό κάνουν οι προτάσεις μας».

Η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία συμπίπτει με την κατάθεση στο Κοινοβούλιο, από πλευράς κυβερνήσεως Μέι, της Λευκής Βίβλου του Brexit. Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την Πέμπτη τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ μετά το Brexit, υπόθεση η οποία, ως γνωστόν, προκάλεσε ήδη παραιτήσεις τριών κυβερνητικών στελεχών («ευρωσκεπτικιστές») και παρόξυνε τον εμφύλιο στους Τόρις. Σε εισαγωγικό σημείωμά της στο κείμενο της Λευκής Βίβλου η κυρία Μέι σημειώνει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες χρειάζεται «ρεαλισμό και συμβιβασμούς εκατέρωθεν».

Το προεδρικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα για τον κ. Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια περιλαμβάνει δείπνο στο ανάκτορο Μπλέγχαϊμ, στα περίχωρα της Οξφόρδης, τόπο γεννήσεως του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ θα περάσει την πρώτη νύτα στο Ουίνφιλντ Χάουζ, την κατοικία του αμερικανού πρεσβευτή που βρίσκεται στο Ρίτζεντ Παρκ του Λονδίνου.

Το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφθούν τη στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ και κατόπιν θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες με την κυρία Μέι στο Τσέκερς, δηλαδή στην εξοχική κατοικία των βρετανών πρωθυπουργών, 70 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου. Το επίσημο πρόγραμμα προβλέπει συνάντηση και με τη βασίλισσα Ελισάβετ (απογευματινό τσάι στον πύργο των Ουίνδσορ), αλλά το ανεπίσημο «πρόγραμμα Τραμπ» ίσως επιφυλάσσει μια δυσάρεστη έκπληξη στη βρετανίδα πρωθυπουργό: συνάντηση του Τραμπ με τον «φίλο του» ευρωσκεπτικιστή και άρτι παραιτηθέντα από τον υπουργικό θώκο του Μπόρις Τζόνσον…

Πάντως, το Σαββατοκύριακο το ζεύγος Τραμπ θα το περάσει στη Σκωτία, σε εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ, ιδιοκτησίας του.

Θόρυβος υψηλού κόστους

Οι διαδηλωτές περιμένουν τον αμερικανό πρόεδρο σε πολλά σημεία στο Λονδίνο, μα και αλλού. Κατά το πρόγραμμα των οργανωτών τους, σκοπεύουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο και να μεταδώσουν από μεγάφωνα τα κλάματα των παιδιών που κρατούνται από τις αμερικανικές Αρχές αφότου έφθασαν παράνομα στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση αναμένεται την Παρασκευή το απόγευμα στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου από το πρωί θα υπερίπταται το πολυδιαφημισμένο μπαλόνι «μωρό Τραμπ».

Χιλιάδες αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου και το κόστος των μέτρων ασφαλείας αναμένεται να φθάσει περί τα 8 με 10 εκατ. λίρες (9 – 11 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...