1414
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, στην παρέμβασή του περιέγραψε πώς ο ΟΤΕ μετασχηματίστηκε σε εταιρεία τεχνολογίας αιχμής | eene.gr

Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη το θέμα της 5ης διάσκεψης της ΕΕΝΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 23:12
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, στην παρέμβασή του περιέγραψε πώς ο ΟΤΕ μετασχηματίστηκε σε εταιρεία τεχνολογίας αιχμής
|eene.gr

Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη το θέμα της 5ης διάσκεψης της ΕΕΝΕ

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2018, 23:12

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας στη μετα-μνημονιακή εποχή και ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά τέθηκαν επί τάπητος κατά την 5η ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στη διάσκεψη με τίτλο «Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη ‘Hellas 2021’» παραβρέθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ομιλητές από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσπάθησαν να απατήσουν στο καίριο ερώτημα του πώς η Ελλάδα μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική «σκακιέρα», μέσα από την εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και την υιοθέτηση μιας δίκαιης φορολογικής πολιτικής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η διάσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, που στόχο έχει να επικοινωνηθούν στις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες εντός και εκτός της χώρας εκείνες οι θέσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

«Βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα Μνημόνια και οφείλουμε να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του χρέους και της βιωσιμότητάς του, ούτε διασφαλίσαμε αβίαστη και εγγυημένη πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο κ. Αποστολόπουλος, υπενθυμίζοντας πως έχουμε απολέσει ένα τεράστιο τμήμα του ΑΕΠ μας, για την ανάκτηση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια επίμονης δουλειάς.

Πρόσθεσε πως τα οκτώ χρόνια κρίσης, και η προβληματική διαχείριση των μνημονίων, άφησαν τη χώρα εκτός της νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στερώντας της σημαντική ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, σημαντικές στρεβλώσεις στην οικονομία, μείζονα ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς και διαρκείς μεταβολές στους κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν χρόνια προβλήματα, με την κλιμακούμενη και αδιέξοδη υπερφορολόγηση, καθώς και με τον υψηλότατο ΦΠΑ που πλήττει σοβαρότατα την ανταγωνιστικότητα μια σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος
Ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Βασίλης Αποστολόπουλος στο βήμα της διάσκεψης

«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων, όπως και αδιέξοδο οι επιχειρήσεις να μην αγωνιούν για το πώς θα αναπτυχθούν και πώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά πώς θα συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να αποπληρώσουν ή να προκαταβάλλουν τους δυσβάσταχτους φόρους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ προτείνοντας τη θέσπιση ενός κινήτρου, μίας κλιμακούμενα μειούμενης φορολογίας στις νέες επενδύσεις, και ένα σταθερό προνομιακό φόρο για τα νέα παραγόμενα εισοδήματα, δηλαδή την ανάπτυξη.

Πεποίθησή του είναι πως η έξοδος από τα Μνημόνια, είναι μεν μία ευκαιρία, ωστόσο, για να γυρίσει σελίδα η χώρα αυτό θα γίνει μέσα από μια καθαρή εθνική ατζέντα, ένα ουσιαστικό, στρατηγικό και ρεαλιστικό πλαίσιο ανάπτυξης, με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, με αποφασιστικότητα, έμφαση στην τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, κίνητρα για επενδύσεις, τη διοχέτευση και διευκόλυνση κεφαλαίων σε «scalable» επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και «projects», και ειδικότερα εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό και καινοτόμα χαρακτηριστικά.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, όντας ανοιχτοί σε στρατηγικές συνεργασίες και έξυπνες συνέργειες εντός και εκτός συνόρων και να εξαλείψουν κάθε μορφής επιχειρηματικό παρασιτισμό: επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, δεν τιμούν τους επενδυτές τους, δεν είναι συνεπείς έναντι των εργαζομένων τους, δεν ανταποδίδουν στην κοινωνία, αλλά διεκδικούν διαρκώς ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος.

«Για να πετύχει η αλλαγή σελίδας πρέπει η ανάπτυξη να είναι σταθερά μεγαλύτερη του 4%. Επίσης το επιχειρείν πρέπει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, διασφαλίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι στην αιχμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ΓΓ του ΚΙΝΑΛ

 

Στον τρόπο που ο ΟΤΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και να μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας αιχμής αναφέρθηκε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ το 2010, όταν ο οργανισμός βρισκόταν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, με δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ, χάνοντας 10% έσοδα ετησίως και μισό εκατομμύριο πελάτες. Χάρη στο σχεδιασμό μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής και άμεσης ανάληψης δράσης, ο όμιλος εστίασε στην τεχνολογική υπεροχή, τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση μιας σύγχρονης στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ υπενθύμισε ότι το 2017 τα έσοδα του ομίλου άγγιξαν τα 4 δις ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός της επιχείρησης μειώθηκε κατά 85%, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους κυμάνθηκε στο 30%. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2022 θα υλοποιηθούν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα αφορούν οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη χαρακτήρισε ως εύθραυστη. Όπως είπε η χώρα χρειάζεται όραμα και σχέδιο δράσης και θα πρέπει να αφήσει πίσω τις νοοτροπίες του παρελθόντος εκμεταλλευόμενη πλήρως την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Την σημαντική αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ υπογραμμίζοντας πως έχουν καλλιεργηθεί ισχυροί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αναγνώρισε τη δυναμική του ελληνικού «start up» οικοσυστήματος και αποκάλυψε πως οι Αμερικανοί εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος «hub».

“Ο ρόλος του κράτους, η γραφειοκρατία και η αδυναμία προβλεψιμότητας είναι τα πρώτα που ρωτούν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η χώρα διαθέτει τρομερές ευκαιρίες, ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και σημαντικούς φυσικούς πόρους. Θέλουμε να πείσουμε αμερικανικές εταιρείες να έρθουν ξανά και να επενδύσουν στην Ελλάδα”, σημείωσε ο ίδιος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου της EOS Capital Partners, Απόστολου Ταμβακάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το fund του θα προβεί σε επενδύσεις σε μικρομεσαίες, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα επιχειρήσεις που διαθέτουν έως 50 εκατ. ευρώ τζίρο και απασχολούν τουλάχιστον 250 εργαζόμενους. Η μέση επένδυση θα είναι της τάξης των 10 εκ. ευρώ, θα γίνουν περίπου 10 συνολικά επενδύσεις, με το 50% του ποσού να απορροφάται από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών, και το υπόλοιπο από το «fintech» και το «packaging». Εξήγησε δε πως η επιλογή των μεγάλων μεσαίων επιχειρήσεων έχει στρατηγικό χαρακτήρα, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα επιτυχίας και επιτυχούς ‘εξόδου’ (7-8 χρόνια για το exit).

Σε έρευνα που παρουσίασε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου, της διαΝΕΟσις, αναφέρθηκε στην προβληματική εικόνα που παρουσιάζουμε ως χώρα στο δείκτη ψηφιακής καινοτομίας, όντας τρίτοι από το τέλος και τελευταίοι στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Μίλησε για ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δίνει υπερβολική έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση.

Σε μια σειρά από πιο πολιτικές παρεμβάσεις, οι δύο αντιπρόεδροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Μανώλης Χριστοδουλάκης, σκιαγράφησαν την νέα εποχή για την Ελλάδα, η οποία συνοψίζεται ως αισιοδοξία υπό πολλές –πολιτικές και μη- προϋποθέσεις. Παρότι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, εστίασαν παράλληλα στη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την αξία του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, με την αγορά και το ελληνικό επιχειρείν. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, κατέθεσε τη θετική του εκτίμηση για τις άμεσες προοπτικές της χώρας, η οποία ανακτά επιτέλους τμήμα της αυτονομίας της, και μπορεί πλέον με συστηματική δουλειά να αισιοδοξεί για μια ταχύτερη και πιο «inclusive» ανάπτυξη.

Άλλες σημαντικές συζητήσεις, συμπεριέλαβαν το «live interview» του Αντώνη Κεραστάρη, CEO της Intralot με τον Τάσο Ζάχο, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη με την Αναστασία Παρετζόγλου, καθώς και τη συζήτηση του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ καθηγητή Νίκου Βέττα, με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή. Ενδιαφέρουσα δε ήταν και η συνέντευξη, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαίνουσες κρίθηκαν οι παρουσιάσεις και ζωντανές συνεντεύξεις των διακεκριμένων καθηγητών του London School of Economics, Iain Begg και Dimitri Vayanos.

Ακολούθησαν μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις και αναλύσεις. Στα highlights της εκδήλωσης συγκαταλέγονται η απονομή βραβείων σε κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρείν, των τεχνών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, η παρουσίαση της έρευνας της qed market research που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την ΕΕΝΕ από τη Χριστίνα Καράμπελα, managing partner της εταιρίας. Το paper της ΕΕΝΕ για την Αειφορία και την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Υπευθυνότητα παρουσίασε ο καθ. Νίκος Αυλώνας.

Σε άλλες ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, συγκαταλέγονται οι ομιλίες της Β’ Αντιπροέδρου της ΕΕΝΕ  Αίνης Μιχαηλίδου, του Διευθυντή Ερευνών της διαΝΕΟσις, Κυριάκου Πιερρακάκη, του προέδρου των Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, Δρ. Αθανάσιου Πότση, και του Executive Director του BCA College, Χάρη Δασκαλάκη.

Τα πάνελ συντόνισαν με επιτυχία ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers, η Brand Manager του FortuneGreece Αναστασία Παρετζόγλου, ο πολιτικός αναλυτής του ΣΚΑΪ Απόστολος Μαγγηριάδης, ο Τάσος Ζάχος, αρχισυντάκτης του FortuneGreece, και ο Σύμβουλος Στρατηγικής της ΕΕΝΕ, Παύλος Ευθυμίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...