321
Η (σκεπτική) επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ | Alexandros Michailidis / SOOC

Καμπανάκι από ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα εμποδίζουν την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2018, 12:20
Η (σκεπτική) επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Καμπανάκι από ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα εμποδίζουν την ανάπτυξη

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2018, 12:20

Η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους στο τελευταίο Eurogroup βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, ωστόσο από την άλλη πλευρά τα υψηλά πλεονάσματα στα οποία έχει συμφωνήσει η χώρα περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, τονίζει το ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν χτυπά καμπανάκι για τα υψηλά πλεονάσματα.

«Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», επισημαίνει.

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί η χώρα για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% μεσοσταθμικά έως το 2060.

Για τα κόκκινα δάνεια σημειώνει ότι έχουν γίνει κινήσεις, αλλά οι Αρχές πρέπει να θέσουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους. «Με την κατάλληλη εργαλειοθήκη να έχει πλέον θεσμοθετηθεί, έχουν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, και πιστεύουμε πως οι Αρχές πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης της έκθεσης τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είπε.

Προσθέτει τέλος ότι το Ταμείο θα παραμείνει ενεργό στην ελληνική υπόθεση «εντός του δικού μας πλαισίου μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, του PPM, που ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και στις οποίες το Ταμείο είναι εκτεθειμένο».

Αυτή τη στιγμή η έκθεση του Ταμείο είναι έξι φορές μεγαλύτερη από το όριο απενεργοποίησης του PPM. Βάσει του τρέχοντος χρονοδιαγράμματος των πληρωμών, «θα πέσει κάτω από το όριο στα τέλη του 2022», εξήγησε.

Στην έκθεση για την ελληνική οικονομία, που δημοσίευσε το Ταμείο στα τέλη Ιουνίου, προειδοποίησε πως η συμφωνία για το χρέος βελτιώνει την βιωσιμότητα του χρέους σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο μακροπρόθεσμα ίσως απαιτηθεί νέα ελάφρυνση ώστε να μην αντιμετωπίσει τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις η χώρα.

Σημείωνε μάλιστα ότι τυχόν νέα αναδιάρθρωση θα πρέπει να βασίζεται σε «ρεαλιστικές υποθέσεις» όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές και την ικανότητα της Ελλάδας να υποστηρίξει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...