275
|

Πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλονίκη – Ποια η σχέση με τον σεισμό του ’78

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 16:07

Πώς εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στη Θεσσαλονίκη – Ποια η σχέση με τον σεισμό του ’78

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2018, 16:07

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν το πρωί της Δευτέρας τα 4,2 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης συνιστά υπομονή τουλάχιστον για ένα 48ωρο προκειμένου να υπάρξει μία σωστή και τεκμηριωμένη εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας.

Οπως είπε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τον κύριο σεισμό που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί (με σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος / 5 χλμ), ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί εκ των οποίων ο μεγαλύτερος της τάξης των 3,7 Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί καταγράφηκαν τρία λεπτά αφότου ταρακούνησαν την πόλη τα 4,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται, πρόσθεσε, «περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα».

Το επίκεντρο του σεισμού  εντοπίστηκε στην περιοχή μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, σε απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και λίγο βορειότερα από το σημείο του μεγάλου σεισμού του 1978.

Ψυχραιμία συνέστησε και ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευθύμιος Λέκκας. Οπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, πρόκειται για το τεκτονικό βύθισμα της Βόλβης, αποτελείται από ένα σύστημα ρηγμάτων που δρα στην περιοχή και είναι ακόμα νωρίς να προσδιορίσουμε ποιο ακριβώς ρήγμα προκάλεσε τον σεισμό, καθώς και το κατά πόσο σχετίζεται με το σύστημα ρηγμάτων που «έδωσε» τον σεισμό του ‘78.

Ο καθηγητής ζήτησε επίσης να μη λειτουργήσουν αρνητικοί συνειρμοί, λόγω και της σύμπτωσης της επετείου του μεγάλου σεισμού, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί τέτοια δυναμικότητα που να δικαιολογεί μία νέα μεγαλύτερη δόνηση.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι ο σημερινός σεισμός στη Θεσσαλονίκη δεν συνδέεται με τον σεισμό της Πύλου που σημειώθηκε το πρωί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...