285
Τα ψηφοδέλτια που παίρνουν οι τούρκοι ψηφοφόροι έχουν εμφανείς τις φωτογραφίες των υποψηφίων | REUTERS/Osman Orsal

Η Τουρκία ψηφίζει για πρόεδρο και Βουλή, με όλα τα σενάρια ανοικτά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 10:42
Τα ψηφοδέλτια που παίρνουν οι τούρκοι ψηφοφόροι έχουν εμφανείς τις φωτογραφίες των υποψηφίων
|REUTERS/Osman Orsal

Η Τουρκία ψηφίζει για πρόεδρο και Βουλή, με όλα τα σενάρια ανοικτά

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2018, 10:42

Εξήντα εκατομμύρια Τούρκοι καλούνται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες για την εκλογή προέδρου – την πρώτη απευθείας εκλογή στην ιστορία της χώρας – και την ανάδειξη της νέας Εθνοσυνέλευσης.

Η διπλή αναμέτρηση είναι κομβικής σημασίας της Τουρκίας και ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα για τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν που προκάλεσε την αναμέτρηση τώρα αντί για τον Νοέμβριο του 2019.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 17:00.

Παραδοσιακά η συμμετοχή στις εκλογές είναι πολύ υψηλή και φτάνει ή ξεπερνά το 80%.

Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί πως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν πριν από τις 11 το βράδυ.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος για την προεδρία δεν εξασφαλίσει το 50%, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων στις 8 Ιουλίου.

Σε όλη τη χώρα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.

Πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες θα τηρούν την ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλη την Τουρκία συνολικά πάνω από 530.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα τηρούν την τάξη.

Πού ψηφίζουν οι ηγέτες

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ψηφίσει σε σχολείο στο Σκούταρι,  στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου άλλωστε ψηφίζει πάντοτε. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στη Σμύρνη

Οπως κάθε φορά ο αρχηγός  του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  (αλλά όχι υποψήφιος) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ πρόκειται να ψηφίσει στην Γιάλοβα από όπου κατάγεται.

Ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατείται. Είναι και αυτό μια τουρκική ιδιαιτερότητα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...