461
Μέρκελ - Κόντε: η εν δυνάμει αποστολέας μεταναστών και ο εν αδυναμία τελών παραλήπτης τους. Ομως, «λύθηκε η παρεξήγηση» και τα χαμόγελα ενδέχεται να μη σβήσουν | REUTERS / Susana Vera

«Παρεξήγηση τα περί επιστροφής των μεταναστών» κατά τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 18:26
Μέρκελ - Κόντε: η εν δυνάμει αποστολέας μεταναστών και ο εν αδυναμία τελών παραλήπτης τους. Ομως, «λύθηκε η παρεξήγηση» και τα χαμόγελα ενδέχεται να μη σβήσουν
|REUTERS / Susana Vera

«Παρεξήγηση τα περί επιστροφής των μεταναστών» κατά τη Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 18:26

Εντονη παρασκηνιακή κινητικότητα παρατηρείται γύρω από την κυριακάτικη έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών για το Μεταναστευτικό, έπειτα από την αποκάλυψη του Reuters περί «προσχεδίου κοινής απόφασης». (Η είδηση εδώ.)

Το απόγευμα της Πέμπτης ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτηση στο Facebook, γνωστοποίησε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Επειτα από τη συνδιάλεξή τους ο κ. Κόντε σημείωσε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών, και ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει κάποιο κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνον «προφορική αναφορά» στα θέματα τα οποία θα έχουν συζητηθεί.

Οπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η κυρία Μέρκελ, πάντα κατά τον κ. Κόντε, δήλωσε ότι υπήρξε «παρεξήγηση» και ότι το προσχέδιο που κυκλοφόρησε την Τετάρτη δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Το ίδιο πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι είχε πιθανολογήσει ότι ο ιταλός πρωθυπουργός «ενδεχομένως θα περιφρονούσε» την κυριακάτικη σύναξη έπειτα από τη «δεδομένη» απόφαση επιστροφής των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης άφιξής τους – δηλαδή στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών, το ΑΠΕ συμπεραίνει ότι όλα δείχνουν ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ιταλία στο να μην πάρει μέρος στη μίνι σύνοδο για το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό.

Οι τέσσερις «σκληροί» με τον Κουρτς

Αν και δεν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής, οι κυβερνώντες στις χώρες της λεγόμενης Ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) έσπευσαν να δηλώσουν από τη Βουδαπέστη ότι αυτοί… δεν θα συμμετάσχουν.

Μετά τη λήξη μιας συνάντησης των πρωθυπουργών αυτών χωρών με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (ο οποίος θα λάβει μέρος στη σύνοδο) προέβησαν σε δηλώσεις.

2018-06-21T133851Z_1978431269_RC13B876A4F0_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-AUSTRIA-HUNGARY
Οι «σκληροί» της Βουδαπέστης (από αρστερά προς τα δεξιά): ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπάμπις, ο καγκελάριος της Αυστρίας Κουρτς, ο οικοδεσπότης πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Ορμπαν και οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας και της Πολωνίας, Πελεγκρίνι και Μοραβιέτσκι (Credit: REUTERS / Tamas Kaszas)

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι. Ο ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, πέρασε από το ουγγρικό Κοινοβούλιο αντιμεταναστευτικό νόμο, είπε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και υπενθύμισε ότι οι χώρες της Ομάδας Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις είπε ότι η Frontex, ως υπηρεσία προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, πρέπει να ενισχυθεί και το προσωπικό της να φθάσει τα 10.000 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...