1020
Οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν συλλάβει μία γυναίκα από το Μεξικό που κρατά στα χέρια την κόρη της. Το κορίτσι θα χωριστεί από την μητέρα του και θα μεταφερθεί σε μεταλλικό κλουβί μαζί με άλλα παιδιά | John Moore/Getty Images

Οργή κατά Τραμπ για τα «παιδιά των κλουβιών» στα σύνορα με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 16:54
Οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν συλλάβει μία γυναίκα από το Μεξικό που κρατά στα χέρια την κόρη της. Το κορίτσι θα χωριστεί από την μητέρα του και θα μεταφερθεί σε μεταλλικό κλουβί μαζί με άλλα παιδιά
|John Moore/Getty Images

Οργή κατά Τραμπ για τα «παιδιά των κλουβιών» στα σύνορα με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2018, 16:54

Διαστάσεις πολιτικής χιονοστιβάδας παίρνει στις ΗΠΑ η σκληρή αντιπαράθεση σχετικά με την προώθηση ή μη του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του Μεταναστευτικού το οποίο έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες στο Κογκρέσο.

Ορισμένοι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί είχαν συμφωνήσει τον χειμώνα να ψηφίσουν υπέρ της χρηματοδότησης του τείχους που θέλει να χτίσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό, σε αντάλλαγμα για τη νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων «Ονειροπόλων» (σ.σ. έτσι λέγονται οι μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όντες ανήλικοι και προστατεύονταν με βάση έναν νόμο που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα).

REUTERS/Monica Lozano
«Ο χωρισμός των οικογενειών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» γράφει το πλακάτ που κρατάει η διαδηλώτρια έξω από το Κέντρο Μεταναστών στο Τορνίλο του Τέξας (REUTERS/Monica Lozano)

Ομως η επιμονή του Τραμπ να συμπεριληφθεί στον νόμο και ένα όριο ηλικίας για τη νόμιμη μετανάστευση όπως ήταν φυσικό έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με τον αμερικανό πρόεδρο να δέχεται έντονα πυρά όχι μόνο από ομογάλακτους γερουσιαστές του, αλλά ακόμη και από την ίδια την σύζυγό του, Μελάνια.

Και όλα αυτά ενώ τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τις φρικτές συνθήκες στις οποίες κρατούνται εκατοντάδες μικρά παιδιά σε «στρατόπεδα» κοντά στα αμερικανικά σύνορα με το Μεξικό.

CBP Handout via REUTERS
Στο Κέντρο Μεταναστών στο Τορνίλο. Παιδιά σε στρώματα, μακριά από τους γονείς τους, μέσα σε μεταλλικά κλουβιά (CBP Handout via REUTERS)

«Μέσα σε μία παλιά αποθήκη στο νότιο Τέξας, εκατοντάδες παιδιά παραμένουν μακριά από τους γονείς τους, σε μία σειρά από κλουβιά τα οποία σχηματίζονται από μεταλλικούς φράχτες» σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Την Κυριακή η αμερικανική συνοριοφυλακή επέτρεψε σε δημοσιογράφους μία σύντομη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνται οικογένειες που έχουν συλληφθεί στα νότια σύνορα, σαν απάντηση στις αντιδράσεις για την πολιτική του Τραμπ περί μηδενικής ανοχής, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να χωρίζονται ολόκληρες οικογένειες.

REUTERS/ Jose Luis Gonzalez
Τα κλουβιά κράτησης στο Τορνίλο (REUTERS/ Jose Luis Gonzalez)

«Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι βρίσκονταν στη μεγάλη σκοτεινή εγκατάσταση η οποία χωρίζεται σε ξεχωριστές πτέρυγες για τα ασυνόδευτα παιδιά, για τους ενήλικες και για τους γονείς με παιδιά. Τα κλουβιά σε κάθε πτέρυγα καταλήγουν σε κοινόχρηστους χώρους. Σε ένα από τα κλουβιά κρατούνταν 20 παιδιά. Σκορπισμένα τριγύρω βρίσκονταν μπουκάλια, νερού συσκευασίες από πατατάκια και αλουμινένια φύλλα τα οποία χρησιμοποιούνται σαν κουβέρτες» επισημαίνει με τρόμο το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

(Στο παρακάτω βίντεο αποτυπώνεται το δράμα των παιδιών που μένουν σε κλουβιά μακριά από τους δικούς τους)

Οι Aρχές δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να μιλήσουν με τους κρατουμένους ή να τραβήξουν φωτογραφίες.

«Περίπου 2.000 παιδιά έχουν αρπαχτεί μέχρι τώρα από τις οικογένειές τους. Στην επιφάνεια, έχουν έρθει ιστορίες για παιδιά τα οποία στην κυριολεξία έχουν αρπαχτεί μέσα από την αγκαλιά των γονιών τους και για γονείς που δεν μπορούν να βρουν πλέον πού έχουν πάει τα παιδιά τους» προσθέτει το δημοσίευμα.

Στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε στο Τέξας που αποτελεί την πιο πολυσύχναστη δίοδο για όσους προσπαθούν να περάσουν στις ΗΠΑ, οι συνοριοφύλακες ισχυρίζονται ότι κυνηγάνε τους μετανάστες και χωρίζουν τους ενήλικες από τα παιδιά σαν ένα μέσο αποτροπής για τους υπόλοιπους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αρπαγή των παιδιών από τις οικογένειές τους και η μεταφορά του σε εγκαταστάσεις όπου επικρατούν ακατάλληλες συνθήκες, μπορεί να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τα παιδιά.

Δείτε ένα βίντεο από τον Guardian: 

«Στη επίσκεψη αυτή, οι δημοσιογράφοι είδαν μεγαλύτερα παιδιά να φροντίζουν τα μικρότερα, μέσα στα κλουβιά στα οποία έχουν αφεθεί, αλλάζοντάς τους για παράδειγμα πάνες, ενώ κάποια από τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, μένουν αμίλητα και τρομαγμένα σε κάποια γωνιά του κλουβιού» καταλήγει με νόημα ο Guardian.

«Είδα εκατοντάδες παιδιά συγκεντρωμένα σε τεράστια κλουβιά με κάγκελα, χωρισμένα από τις μαμάδες και τους μπαμπάδες τους» είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος επισκέφθηκε ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας στο Τέξας την Κυριακή.

Επιμένει ο Λευκός Οίκος, πυρ ομαδόν από Μελάνια και γερουσιαστές

Την Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπεραμύνθηκε της πολιτικής Τραμπ, υποστηρίζοντας πως «η παράνομη μετανάστευση στα σύνορα υπερβαίνει τα 50.000 άτομα τον μήνα. Επίσης έχει σημειωθεί μια αύξηση της τάξεως του 325% σε ασυνόδευτα ξένα παιδιά και μια αντίστοιχη του 435% σε είσοδο οικογενειών που εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ».

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά πως κακομεταχειριζόμαστε τα παιδιά. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει στόχο να χωρίσει τις οικογένειες στα σύνορα. Όμως οι γονείς που εισέρχονται παράνομα είναι εγκληματίες (!), οι οποίοι επιπλέον, στην προσπάθεια τους να μπουν στις ΗΠΑ παράνομα, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή των παιδιών τους» καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο φλέγον πολιτικό θέμα παρενέβη και η πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ που την Κυριακή είπε –κι ερχόμενη σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του συζύγου της- ότι «απεχθάνεται να βλέπει παιδιά χωρισμένα από την οικογένειά τους».

REUTERS/Mike Blake
REUTERS/Mike Blake

Παρέμβαση έκανε και η πρώην Πρώτη Κυρία, Λόρα Μπους, χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις και καταγγέλλοντας μια «άσπλαχνη» πολιτική, όπως την χαρακτήρισε.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτη» αυτήν την πολιτική. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Νουτζαρίτς είπε ότι «δεν πρέπει να τραυματίζονται ψυχικά τα παιδιά, χωρίζοντάς τα από τους γονείς τους».

Η ιδέα ότι ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί τα παιδιά για να προωθήσει το πρόγραμμά του για το μεταναστευτικό εξοργίζει ακόμη και πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές.

«Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο διαπραγμάτευσης» σχολίασε ο Τζεμπ Μπους, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα που διεκδικούσε το χρίσμα του κόμματος απέναντι στον Τραμπ στις εκλογές του 2016.

«Ορισμένοι στην κυβέρνηση αποφάσισαν ότι αυτή η απάνθρωπη πολιτική θα ενίσχυε την επιρροή τους» στο Κογκρέσο, έγραψε στο Facebook ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπεν Σάσι. «Είναι απαράδεκτο. Οι Αμερικανοί δεν παίρνουν ομήρους παιδιά. Τελεία και παύλα» κατέληξε.

REUTERS/ Jon Herskovitz
REUTERS/ Jon Herskovitz

Η κυβέρνηση Τραμπ ωστόσο, επιμένει: «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να παίρνουν μαζί τους τα παιδιά τους για να αποκτούν ασυλία απέναντι στους νόμους μας» επέμεινε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. «Αν κατασκευάσουμε το τείχος, αν περάσουμε έναν νόμο για να βάλουμε τέλος στην παρανομία, δεν θα χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζουμε αυτές τις φρικτές επιλογές» κατέληξε ο Σέσιονς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο πρόεδρος Τραμπ ήταν πιθανό την Τρίτη να είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...