435
Ο Τζορτζ Σόρος συμβουλεύει τους Βρετανούς να ξανασκεφθούν το Brexit και την ΕΕ να ανανεώσει το οικοδόμημά της | OLIVIER HOSLET / EPA

Ο Σόρος θέλει νέο δημοψήφισμα που θα ανατρέψει το Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 18:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2018, 06:00
Ο Τζορτζ Σόρος συμβουλεύει τους Βρετανούς να ξανασκεφθούν το Brexit και την ΕΕ να ανανεώσει το οικοδόμημά της
|OLIVIER HOSLET / EPA

Ο Σόρος θέλει νέο δημοψήφισμα που θα ανατρέψει το Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 18:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/05/2018, 06:00

Εκστρατεία υπέρ της διενέργειας δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία με στόχο την ανατροπή του Brexit «θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες» –αυτό δήλωσε την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος ο οποίος, ως γνωστόν, χρηματοδοτεί τη φιλοευρωπαϊκή κίνηση Best for Britain, υπέρμαχο της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η σχετική αναφορά του Σόρος στα βρετανικά πολιτικά πράγματα έγινε, όπως μεταδίδουν και οι λονδρέζικοι Times, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνάντηση think tank περί τις διεθνείς σχέσεις που οργάνωσε στο Παρίσι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος ο 87χρονος Σόρος χαρακτήρισε τα προβλήματα που δημιούργησε η αμφιλεγόμενη απόφαση των Βρετανών τον Ιούνιο του 2016 για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση «τεράστια ζημία» που επιδεινώνει τα προβλήματα της ΕΕ, η οποία κατ’ αυτόν διέρχεται «υπαρξιακή κρίση».

Διπλή η ζημία

«Το Brexit είναι και για τις δύο πλευρές επιβλαβές» είπε, και ζήτησε ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων. «Το διαζύγιο Λονδίνου – Βρυξελλών θα είναι χρονοβόρο, πιθανότατα οι διαδικασίες του θα διαρκέσουν πέραν της πενταετίας. Η πενταετία όμως αποτελεί… αιωνιότητα στην πολιτική» σχολίασε δηκτικά ο Σόρος, «ειδικά σε καιρούς σαν τους σημερινούς».

Και ανακοίνωσε τους άμεσους στόχους του: «Εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν τι θέλουν να πράξουν, και η Best for Britain θα επιδιώξει μια βαρύνουσας σημασίας απόφαση σε επίπεδο Κοινοβουλίου για την ανάκληση της αποσύνδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Best for Britain θα ανακοινώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το μανιφέστο του».

Πάντως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Σόρος είχε δώσει περί τις 400.000 στερλίνες υπέρ της κίνησης Best for Britain, η βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος. Η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού  Τερέζα Μέι είχε πει απερίφραστα: «Η θέση της πρωθυπουργού σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η χώρα ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, αυτό είναι που θα τηρήσουμε και δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα».

Ωστόσο τώρα φαίνεται ότι οι φωνές για μια δεύτερη ευκαιρία στην Ιστορία, πληθαίνουν. Χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο του Guardian την Τετάρτη με πρώτο θέμα την «επείγουσα αποστολή» του Σόρος για να εξασφαλιστεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

DeZOTFwXkAA1xap
Ο Guardian της 30ης Μαΐου 2018

Ως προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Σόρος ήταν κατηγορηματικός πως «πρέπει να αλλάξει» ώστε «να καταστεί πιο ελκυστική σε χώρες» με αντι-ΕΕ ανακλαστικά και «με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα», όπως η Βρετανία αλλά και άλλες.

«Το οικονομικό δέλεαρ να είσαι μέλος της ΕΕ εξακολουθεί να είναι ισχυρό» είπε «αλλά πρέπει να δυναμώσει η πολιτική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο Τζορτζ Σόρος αφού ανέλυσε το «υπαρξιακό πρόβλημα της ΕΕ» (Μεταναστευτικό, Brexit, λιτότητα), συνέστησε ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό οικοδόμημα: «Ο,τι μπορούσε να πάει άσχημα, πήγε άσχημα. Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αναδημιουργία της ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...