410
Πολίτες που διαδηλώνουν κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, την Κυριακή στο Βερολίνο | REUTERS/Hannibal Hanschke

Ακροδεξιοί και αντιδιαδηλωτές στους δρόμους του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 18:18
Πολίτες που διαδηλώνουν κατά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, την Κυριακή στο Βερολίνο
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Ακροδεξιοί και αντιδιαδηλωτές στους δρόμους του Βερολίνου

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 18:18

Το Βερολίνο έγινε την Κυριακή θέατρο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε συγκέντρωση της άκρας Δεξιάς και σε αντιδιαδηλωτές που είναι αποφασισμένοι να ενοχλήσουν με όλα τα μέσα τους αντιπάλους τους, υπό τα βλέμματα μεγάλου αριθμού αστυνομικών.

Το μεσημέρι, ένα πλήθος διαδηλωτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έκανε πορεία από τον κεντρικό σταθμό του Βερολίνου προς την Πύλη του Βραδεμβούργου, φωνάζοντας «Η Μέρκελ πρέπει να φύγει» και «Είμαστε ο λαός».

Στην άλλη όχθη του Σπρέε, μπροστά από το Ράιχσταγκ, την έδρα της Βουλής, χιλιάδες συνδικαλιστές, απλοί Βερολινέζοι και μέλη ενώσεων ή κομμάτων, ανταγωνίζονταν τη συγκέντρωση της άκρας Δεξιάς.

2018-05-27T110852Z_311488960_UP1EE5R0UYS4Z_RTRMADP_3_GERMANY-PROTEST-AFD
Διαδηλωτές που υποστηρίζουν την AfD (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Οι αντιδιαδηλωτές απέκλεισαν μια γέφυρα υποχρεώνοντας τους διαδηλωτές της AfD να αλλάξουν την αρχική τους διαδρομή. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους από άλλον δρόμο.

Σε άλλες περιπτώσεις, η αστυνομία χρειάσθηκε να καταφύγει σε δακρυγόνα για να χωρίσει ομάδες διαδηλωτών.

Ανταλλάχθηκαν επίσης υβριστικές εκφράσεις και η AfD κατήγγειλε ότι μπογιές και πέτρες ρίχτηκαν το πρωί εναντίον ενός λεωφορείου με διαδηλωτές της. «Η ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι δικαίωμα» και «Όλο το Βερολίνο είναι εναντίον της AfD», φώναζαν οι επιτεθέντες.

2018-05-27T113044Z_1976379390_UP1EE5R0VZ85J_RTRMADP_3_GERMANY-PROTEST-AFD
Ακόμα και σχεδίες επιστράτευσαν οι αντιδιαδηλωτές (REUTERS/Hannibal Hanschke)

Πλεούμενα κατά της AfD, διακοσμημένα με πανό και μπαλόνια, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση, ενώ νυκτερινά κέντρα είχαν προβλέψει να πνίξουν τα συνθήματα της άκρας Δεξιάς μέσα στη μουσική τέκνο με τη βοήθεια μεγαφώνων.

Εξαιτίας των φόβων για βίαια επεισόδια, περίπου 2.000 αστυνομικοί κλήθηκαν για να εξασφαλίσουν την τάξη.

Η Μπέατριξ φον Στορχ, μία από τους επικεφαλής της άκρας Δεξιάς, ξανάπιασε μπροστά στο πλήθος το αγαπημένο θέμα του κόμματός της: την καταγγελία της απειλής που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το Ισλάμ.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία απέναντι στον εξισλαμισμό», δήλωσε, καθώς το κόμμα της αύξησε τη δημοτικότητά του τρεφόμενο από τους φόβους που προκλήθηκαν από την άφιξη από το 2015 άνω του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο.

2018-05-27T124601Z_759119359_UP1EE5R0ZGP6F_RTRMADP_3_GERMANY-PROTEST-AFD
(REUTERS/Hannibal Hanschke)

Η Afd έκανε ηχηρή είσοδο στη Βουλή στις βουλευτικές της 24ης Σεπτεμβρίου 2017, με ποσοστό σχεδόν 13%. Δηλώνει πλέον ότι θέλει κινητοποιήσεις στους δρόμους εναντίον της Μέρκελ που είναι το μαύρο πρόβατό της.

Οι αντιδιαδηλωτές όλων των τάσεων κινητοποιήθηκαν από την πλευρά τους εδώ και ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «να μην αφήσουν τον δρόμο ελεύθερο σε όσους συμπαθούν την AfD». Για τους περισσότερους, το ζήτημα είναι να εμποδίσουν ειρηνικά να ακουστεί το μήνυμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...