240
Ενα από τα πρώτα τουρκικά F-35 σε δοκιμαστική πτήση |

Η Τουρκία μπορεί να στραφεί στα ρωσικά Su-57 αν δεν της δοθούν τα F-35

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 17:11
Ενα από τα πρώτα τουρκικά F-35 σε δοκιμαστική πτήση
|

Η Τουρκία μπορεί να στραφεί στα ρωσικά Su-57 αν δεν της δοθούν τα F-35

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2018, 17:11

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες στις ΗΠΑ για τη προσωρινή διακοπή στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αναγκάζουν την Αγκυρα να στραφεί αλλού και να αναζητήσει λύσεις πέρα από το ΝΑΤΟ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία γράφει την Κυριακή ότι η Αγκυρα μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

Το Su-57 είναι μαχητικό πέμπτης γενεάς, με χαρακτηριστικά μειωμένου ίχνους στα ραντάρ (stealth), το οποίο βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών και τελειοποίησης. Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε το 2010 και το μοντέλο αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2019, αν όχι αργότερα.

Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2019, αλλά και νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται να ανασταλεί η πώληση όπλων στην Τουρκία για ένα διάστημα.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ πρέπει, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, να συντάξει έκθεση για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και να την παραδώσει στο Κογκρέσο.

Απαιτείται η έγκριση και της Γερουσίας αλλά επίσης και να μην υπάρξει διαφωνία από τον πρόεδρο Τραμπ για να εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται η αποστολή των F-35 στην Τουρκία, τα πρώτα από τα οποία θα παραδίδονταν στην Τουρκία τον Ιούνιο και θα έφταναν στη χώρα το 2019.

Η Αγκυρα έχει ήδη συμφωνήσει με τη Ρωσία την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κίνηση που καθόλου δεν αρέσει στο ΝΑΤΟ λόγω της παρουσίας του προηγμένου αμερικανικού μαχητικού δίπλα σε ρωσικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...