342
Η τύχη του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ιρένε Μοντέρο στο κόμμα κρίνεται στο εσωτερικό δημοψήφισμα της Κυριακής | Reuters

Τι έδειξε η δημοσκόπηση πριν το δημοψήφισμα για το ζεύγος των Podemos

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 16:43
Η τύχη του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ιρένε Μοντέρο στο κόμμα κρίνεται στο εσωτερικό δημοψήφισμα της Κυριακής
|Reuters

Τι έδειξε η δημοσκόπηση πριν το δημοψήφισμα για το ζεύγος των Podemos

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2018, 16:43

«Δημοψήφισμα στους Podemos με αφορμή τη βίλα του Ιγκλέσιας» έγραφε προ ημερών ο Guardian σχετικά με  την προσφυγή στην εκλογική βάση του κόμματος της ισπανικής αριστεράς προκειμένου να… «εγκριθεί» (ή καλύτερα να εξαγνιστεί πολιτικά)  η αγορά του πολυτελούς σπιτιού (με δάνειο) από το ζεύγος Ιγκλέσιας – Mοντέρο. Τα ευρήματα ωστόσο της δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία SocioMétrica, για λογαριασμό της Εl Espanol, είναι εντυπωσιακά.

el esp

Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των ισπανών ψηφοφόρων γενικά, και αυτών των Podemos, για το κατά πόσο ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους στο κόμμα (ως ο επικεφαλής και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος αντίστοιχα).

Στο σύνολο των ισπανών ψηφοφόρων ποσοστό 31,9% απαντά καταφατικά, έναντι ποσοστού σχεδόν 60% που λέει «όχι», ενώ διαμετρικά αντίθετος είναι ο συσχετισμός στους ψηφοφόρους των Podemos, όπου πάνω από 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα για το ζεύγος, έναντι 22,6% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησής τους.

Την τελική απάντηση για το πόσο ηθική είναι η αγορά της βίλας των 500.000 ευρώ και κατά πόσο συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του κόσμου της εργασίας που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν οι Podemos, αναμένεται να δώσουν τα 487.772 μέλη του κόμματος  στο  εσωτερικό δημοψήφισμα της Κυριακής, 27 Μαΐου. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κόμματος και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 28 Μαΐου.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο, που δικαιολογούν μεν βάσει εισοδήματος τη δόση των 1.600 ευρώ το μήνα για το δάνειο που πήραν για το σπίτι και οι οποίοι δήλωσαν αμέσως την αγορά στην αρμόδια υπηρεσία του ισπανικού κοινοβουλίου για το πόθεν έσχες, έγιναν αποδέκτες έντονων επικρίσεων για την επιλογή της νέας οικίας τους. Η κριτική ήρθε τόσο από τα μέσα ενημέρωσης όσο και από άλλα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και στελέχη των ίδιων των Podemos.

Κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματος, κρίθηκε πως  δεν υπάρχει πρόβλημα ασυνέπειας  από την πλευρά του ζεύγους. Στο πλευρό τους, βρέθηκε και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου που χαρακτήρισε δυσανάλογη την απόφαση για τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος στους Podemos.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...