613
Εικόνα από λιμάνι του υπέροχου νησιού | Βίκυ Μαρκολέφα

Σίκινος: Ο πρώτος plastic straw free δήμος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 21:13
Εικόνα από λιμάνι του υπέροχου νησιού
|Βίκυ Μαρκολέφα

Σίκινος: Ο πρώτος plastic straw free δήμος της Ελλάδας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 21:13

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα (20 Μαΐου), το Κοινωφελές Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο δήμος Σικίνου ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», μιας νέας ολιστικής παρέμβασης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στις Κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «SEA CHANGE», ο δήμος, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα που θα παραχωρηθούν από το Ίδρυμα. Ο δήμος Σικίνου είναι ο πρώτος δήμος που προσκαλεί όλους τους επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού να αυτοδεσμευτούν πως αλλάζουν συνήθειες και συμβάλλουν στη μείωση της παγκόσμιας ρύπανσης. Έτσι, φέτος η Σίκινος θα υποδεχθεί το καλοκαίρι ως το πρώτο #plastic_straw_free νησί της χώρας!

Η έναρξη του προγράμματος «SEA CHANGE» πραγματοποιήθηκε συμβολικά την Κυριακή 20 Μαΐου (Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα #emd2018) και θα κορυφωθεί το Σάββατο 26 Μαΐου, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στο Σχολείο Σικίνου. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα περιλαμβάνει ομιλίες, ανοιχτή συζήτηση για τους κινδύνους από τα πλαστικά μίας χρήσης, καθώς και προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «STRAWS» (σε συνεργασία με το Plastic Free Greece). Στο ίδιο διάστημα, η ομάδα του προγράμματος σε συνεργασία με τον δήμο και εθελοντές κατοίκους θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς σε προσβάσιμες και απόκρημνες ακτές του νησιού.

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος «SEA CHANGE» θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Με χαρά αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα «SEA CHANGE» στο νησί μας. Σε συνέχεια της αέναης προσπάθειάς μας για την μείωση του πλαστικού στη Σίκινο και της ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής συνείδησης των κατοίκων, μετά την εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας φέτος επικεντρωνόμαστε σε άλλα πλαστικά μίας χρήσης, όπως το πλαστικό καλαμάκι, και αλλάζουμε τις καθημερινές μας συνήθειες. Ευχαριστούμε θερμά το ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη που για δεύτερη χρονιά ξεκινά το πρόγραμμά του από τη Σίκινο».

Από μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, η Εκτελεστική Διευθύντρια Δρ.  Αγγελική Κοσμοπούλου ανέφερε σχετικά:  «Τα πλαστικά μίας χρήσης είναι ένα από τα πιο επιβαρυντικά είδη για το περιβάλλον. Ένα πλαστικό καλαμάκι ή κύπελλο χρησιμοποιείται για λίγα μόλις λεπτά, αλλά οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον διαρκούν για δεκαετίες. Η λύση βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Στις επιλογές και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το πρόγραμμα «SEA CHANGE» προτρέπει τους κατοίκους των Κυκλάδων να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για την εξάλειψη των πλαστικών. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Σίκινος είναι το πρώτο νησί στην Ελλάδα που λέει «Όχι» στο πλαστικό καλαμάκι – και πιστεύουμε πως και άλλοι δήμοι θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά του».

Η μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, όπως το καλαμάκι, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της πολύτιμης ζωής που φιλοξενεί. Κάθε χρόνο, σε όλον τον κόσμο, τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα. Ενα καλαμάκι χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται 200 χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν ανακυκλώνεται ούτε αποσυντίθεται πλήρως, με αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους. Τα πλαστικά καλαμάκια είναι το 11ο πιο συχνό απόρριμμα στις θάλασσές μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...