230
Ο Γουίλσον, στο κέντρο, ήταν ιερέας όταν συνέβησαν τα περιστατικά κακοποίησης | AAP/Peter Lorimer/via REUTERS

Ενοχος για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ο αρχιεπίσκοπος Αδελαΐδας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 08:57
Ο Γουίλσον, στο κέντρο, ήταν ιερέας όταν συνέβησαν τα περιστατικά κακοποίησης
|AAP/Peter Lorimer/via REUTERS

Ενοχος για συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ο αρχιεπίσκοπος Αδελαΐδας

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2018, 08:57

Δικαστήριο στην Αυστραλία έκρινε ένοχο για την εκτεταμένη συγκάλυψη περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τον αρχιεπίσκοπο Αδελαΐδας Φίλιπ Γουίλσον.

Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος ιερωμένος που καταδικάζεται για την συμμετοχή του σε σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες ταλανίζουν την Καθολική Εκκλησία.

Η ποινή θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα είναι το πολύ φυλάκιση δύο έτη, γράφει το BBC.

Τα περιστατικά χρονολογούνται στη δεκαετία του ’70 και αφορούν έναν παιδόφιλο ιερέα στην Νέα Νότια Ουαλία ο οποίος κακοποιούσε αγόρια που συμμετείχαν στη λειτουργία.

Ο Γουίλσον, που φέρεται να κάλυπτε τον τότε συνάδελφό του, αρνήθηκε στο δικαστήριο ότι είχε μάθει για την κακοποίηση από τα θύματα.

Ωστόσο στη δίκη ένα από τα θύματα είπε ότι το 1976 είχε μιλήσει στον Γουίλσον για την κακοποίηση που είχε υποστεί πέντε χρόνια νωρίτερα. Το δικαστήριο θεώρησε αξιόπιστη τη μαρτυρία του θύματος.

Αλλο ένα θύμα είπε στο δικαστήριο ότι είχε εξομολογηθεί την κακοποίηση στον Γουίλσον όταν ήταν 11 ετών, αλλά ο Γουίλσον του είπε ότι λέει ψέματα και τον έβαλε να πει 10 φορές μια προσευχή.

Ο ιερέας που είχε κακοποιήσει τα αγόρια  καταδικάστηκε το 2004 για εννέα περιστατικά και πέθανε στη φυλακή δύο χρόνια αργότερα.

Σε δήλωση μετά τη δίκη ο Γουίλσον είπε ότι είναι «προφανώς απογοητευμένος από την ετυμηγορία» και ότι θα εξετάσει τις δυνατότητες που του δίνει ο νόμος.

Οι δικηγόροι του, όπως γράφει το BBC, προσπάθησαν να τερματιστεί η δίωξη, ιδίως μετά τη διάγνωση του 67χρονου Γουίλσον με Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...