413
Ο Ματέο Σαλβίνι για την ώρα μοιάζει να συστήνει υπομονή | EPA/MASSIMO PERCOSSI

Αναζήτηση τέλος για την Ιταλία, Λέγκα και Κίνημα ανακοινώνουν τον νέο Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 13:42
Ο Ματέο Σαλβίνι για την ώρα μοιάζει να συστήνει υπομονή
|EPA/MASSIMO PERCOSSI

Αναζήτηση τέλος για την Ιταλία, Λέγκα και Κίνημα ανακοινώνουν τον νέο Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 13:42

Ο πολυπόθητος λευκός καπνός για το όνομα του πρωθυπουργού και για την κυβέρνηση στην οποία συμφώνησαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρια θα βγει, εκτός απροόπτου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί στις 17:30 με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων οι οποίοι αναμένεται να του παρουσιάσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και βέβαια το όνομα του επικεφαλής.

Με τη σειρά του ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία πρέπει να ζητήσει και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Για το όνομα του πρωθυπουργού γνωρίζουμε από ημέρες ότι δεν θα είναι ούτε ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας ούτε ο Λουίτζι ντι Μάιο του Κινήματος – και οι δύο έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο. Πάντως αυτό δεν αποκλείει την υπουργοποίησή τους: ο Σαλβίνι πιθανόν θα γίνει υπουργός Εσωτερικών και ο Ντι Μάιο Εργασίας, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Θα είναι ο Πρωθυπουργός ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την πολιτική καθώς και οι δύο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στους τεχνοκράτες.

Μετά από συνάντηση που είχαν την Κυριακή, οι δύο ηγέτες περιορίστηκαν να πουν ότι «το όνομα του Πρωθυπουργού είναι ισορροπημένο και τους ικανοποιεί όλους». Είχε ακόμη συμβολή στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο επίσης θα παρουσιαστεί στον πρόεδρο.

Ανάμεσα στα πιθανά ονόματα είναι αυτό του Τζουζέπε Κόντε, καθηγητή Νομικής και βουλευτή του Κινήματος.

Σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Κόντε, όπως γράφει ο Guardian, είναι καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και προσωπικός δικηγόρος του Ντι Μάιο. Προερχόταν από την Αριστερά πριν ενταχθεί στις τάξεις του Κινήματος.

Φέρεται ακόμη να είναι ο εγκέφαλος πίσω από την πρόταση του Κινήματος να καταργηθούν πάνω από «400 άχρηστοι νόμοι» για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να φύγει ένα βάρος από την οικονομία.

conte
(repubblica.it)

Την  ίδια ώρα η ανησυχία στο εξωτερικό για την πορεία που θα πάρει η νέα κυβέρνηση και αν θα εμπλέξει την Ιταλία σε περιπέτειες α λα ελληνικά είναι διάχυτη.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ έσπευσε να πάρει θέση λέγοντας ότι αν η η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για το έλλειμμα, το χρέος και τις τράπεζες, θα κινδυνεύσει η χρηματοοικονομική σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Η απάντηση του γραμματέα της Λέγκας απέρριψε τα σχόλια του γάλλου αξιωματούχου, αλλά την ίδια στιγμή και με τον τρόπο της τον επιβεβαίωσε: «Είναι μια ακόμη απαράδεκτη παρέμβαση. Δεν ζήτησα ψήφους και εμπιστοσύνη για να συνεχίσω να ακολουθώ την οδό της φτώχειας, της επισφαλούς εργασίας και της μετανάστευσης. Πρώτα οι Ιταλοί!», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...