658
Προσωπολατρεία με την καθοδήγηση της Αγκυρας στο Σαράγεβο | REUTERS/Dado Ruvic

Στήριξη στη Βοσνία για να αποφύγει το εκλογικό θρίλερ αναζητά ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 17:14
Προσωπολατρεία με την καθοδήγηση της Αγκυρας στο Σαράγεβο
|REUTERS/Dado Ruvic

Στήριξη στη Βοσνία για να αποφύγει το εκλογικό θρίλερ αναζητά ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2018, 17:14

Η Βοσνία, στην οποία θα μιλήσει σήμερα Κυριακή, είναι μια από τις λίγες -αν όχι η μόνη χώρα στην Ευρώπη- που θα επέτρεπαν στον Ταγίπ Ερντογάν να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απευθύνεται σε συμπατριώτες του της διασποράς ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου. Ωστόσο αν και ο στόχος είναι η επικράτηση από τον πρώτο γύρο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη δεν είναι τόσο εύκολη.

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως σενάρια ακόμη και για απόπειρα δολοφονίας στη Βοσνία!

Ανοιχτά όλα για τον α’ γύρο

Δημοσκόπηση του έγκυρου ινστιτούτου Sonar δίνει στον τούρκο πρόεδρο ποσοστό γύρω στο 42% στον α’ γύρο, οκτώ μονάδες κάτω από την επιθυμητή για τον ίδιο απόλυτη πλειοψηφία.

Στον δεύτερο γύρο, πάντα σύμφωνα με την έρευνα, αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 21,9%.

Σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί η εθνικίστρια υποψήφια του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ (21%). Η «τουρκάλα Λεπέν» δήλωσε μάλιστα ότι αν περάσει ο Ιντζέ στο δεύτερο γύρο θα τον στηρίξει και έτσι δεν αποκλείεται ο αντίπαλος του Ερντογάν να κατακτήσει τελικά την πλειοψηφία.

Η αντιπολίτευση, αν και κατεβάζει διαφορετικούς υποψήφιους φαίνεται να συμφωνεί ότι στον δεύτερο γύρο, εάν υπάρξει, θα ψηφίσει τον αντίπαλο του Ερντογάν.

Στο κόμμα του προέδρου είναι, σε κάθε περίπτωση, σαφώς περισσότερο αισιόδοξοι και δηλώνει ότι ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 54-56%.

Στους αδελφούς Βόσνιους

Εν τω μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Κυριακή μιλά στο Σαράγεβο σε μια προεκλογική συγκέντρωση που έχει μεν τη στήριξη των αρχών της Βοσνίας, όμως προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η επιλογή του Σαράγεβο γίνεται αφού πολλές χώρες της ΕΕ, και κυρίως η Γερμανία, εμπόδισαν τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 για την ενίσχυση των εξουσιών του. Η άρνηση αυτή είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας.

2018-05-20T123947Z_303510278_UP1EE5K0Z6BKW_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION-BOSNIA
Περί τα 20.000 άτομα αναμένονται στην ομιλία του τούρκου πρόεδρου (REUTERS/Dado Ruvic)

Σύμφωνα με τον Τύπο της Βοσνίας, 20.000 άνθρωποι αναμένεται να συγκεντρωθούν στην αίθουσα Zetra, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί δύο τεράστια πορτρέτα του Ερντογάν και του Κεμάλ Ατατούρκ. Υποστηρικτές του θα συρρεύσουν από όλη την Ευρώπη: τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Η επιλογή του Σαράγεβο είναι επιλογή ασφαλείας για τον τούρκο πρόεδρο, καθώς ο πολιτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, είναι στενός του φίλος και μάλιστα είχε προσκληθεί και στον γάμο της κόρης του Ερντογάν το 2016. «Θα δείξουμε ότι έχει φίλους που είναι περήφανοι για εκείνον», είχε δηλώσει προ ημερών ο Ιζετμπέγκοβιτς σε υποστηρικτές του μουσουλμανικού κόμματος της Βοσνίας.

Ομως η στήριξη προς τον Ερντογάν δεν είναι ομόφωνη στη Βοσνία.

Μπορεί από τη μία πλευρά να δημιουργήθηκε μια σελίδα για να «καλωσορίσει τον διοικητή των πιστών», ωστόσο σε άλλη σελίδα κάτοικοι του Σαράγεβο καλούν «να πούμε όχι στην τουρκική εξωτερική πολιτική και στις παρεμβάσεις της».

Πολλοί βλέπουν σε αυτή την επίσκεψη την έκφραση του «νέο-οθωμανισμού». Τα Βαλκάνια, και κυρίως η Βοσνία, βρίσκονταν εξάλλου υπό οθωμανική κυριαρχία επί τέσσερις αιώνες ως τα τέλη του 19ου αιώνα.

2018-05-20T114632Z_1623138970_UP1EE5K0WPKKA_RTRMADP_3_TURKEY-ELECTION-BOSNIA
Η επίσκεψη ξεσήκωσε κύμα ενθουσιασμού (REUTERS/Dado Ruvic)
Και απόπειρα δολοφονίας;

Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και κρατών των Βαλκανίων διενεργούν από κοινού έρευνα όσον αφορά τις πληροφορίες περί σχεδίου επίθεσης εναντίον του τούρκου προέδρου, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο πηγή στην τουρκική υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Η πληροφορία περί σχεδίου επίθεσης αποκαλύφθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Βοσνία και δόθηκε στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών από την αντικατασκοπεία της ΠΓΔΜ, που την έλαβε από Τούρκους που ζουν στη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι που ανησυχούν» διότι «έχουμε έναν τόσο ισχυρό ηγέτη» και αυτός είναι ο λόγος που «θέλουν να τον δολοφονήσουν», ωστόσο «ο πρόεδρός μας δεν είναι κάποιος που θα φοβηθεί εξαιτίας τέτοιων απειλών και θα αλλάξει πολιτική» και «όσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα είναι ανόητοι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...