350
Χειραψία Πούτιν - Μέρκελ την Παρασκευή στο Σότσι - το θέμα του αγωγού «Nord Stream 2» τούς ενώνει σε επίπεδο κοινού συμφέροντος, παρά την αμερικανική αντίδραση | REUTERS / Sergei Karpukhin

Πούτιν: Ο Θεός να δίνει υγεία στον Σκριπάλ, χαρήκαμε που γλίτωσε!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 18:52
Χειραψία Πούτιν - Μέρκελ την Παρασκευή στο Σότσι - το θέμα του αγωγού «Nord Stream 2» τούς ενώνει σε επίπεδο κοινού συμφέροντος, παρά την αμερικανική αντίδραση
|REUTERS / Sergei Karpukhin

Πούτιν: Ο Θεός να δίνει υγεία στον Σκριπάλ, χαρήκαμε που γλίτωσε!

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2018, 18:52

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν σαφής: αν ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ είχε δηλητηριαστεί με «στρατιωτικής διαβάθμισης νευροτοξικό παράγοντα» θα είχε πεθάνει, είπε. Και συμπλήρωσε ότι χάρηκε που επέζησε και έλαβε εξιτήριο.

«Ναι, σήμερα άκουσα και εγώ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο Θεός να του δίνει υγεία, χαιρόμαστε πραγματικά».

Το σχόλιο Πούτιν έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με τη καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ στο Σότσι, όπου συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα (τα ενεργειακά, το ουκρανικό, το συριακό και το ιρανικό – το τελευταίο, υπό το πρίσμα της αμερικανικής αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν).

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία επανειλημμένως είχε προτείνει στους Βρετανούς να συμβάλει στην έρευνα της υπόθεσης Σκριπάλ αλλά προσώρας ουδεμία απάντηση έχει λάβει. Τόνισε δε ότι η εν λόγω πρόταση της Ρωσίας ισχύει πάντα.

Οι Βρετανοί διατείνονται ότι ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια Σκριπάλ δηλητηριάστηκαν στο Σάλσμπερι στις 4 Μαρτίου με νευροτοξικό παράγοντα παρασκευασμένο στη Ρωσία, συνεπώς θεωρούν ότι η Ρωσία ευθύνεται για την επίθεση. Στις 10 Απριλίου η κόρη Σκριπάλ πήρε εξιτήριο και στις 18 Μαΐου και ο πατέρας Σκριπάλ, αφού η υγεία τους αποκαταστάθηκε.

Στα απόνερα της «υπόθεσης Σκριπάλ» οι δυτικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, προχώρησαν σε απελάσεις ρώσων διπλωματών, και από πλευράς της η Ρωσία έλαβε αντίμετρα.

Ο περιβόητος αγωγός «Nord Stream 2»

Σε ό,τι αφορά το μείζον ενεργειακό ζήτημα της τροφοδοσίας της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του επιμένει στην αναγκαιότητα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις (που φθάνουν έως την επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες εμπλακούν στην κατασκευή του).

Η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε μεν το ενδιαφέρον της για τον νέο αγωγό -επειδή είναι έργο μεγάλης οικονομικής και εμπορικής σημασίας-, ωστόσο τόνισε ότι ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διέλευσης πρέπει να διατηρηθεί με ειδικές εγγυήσεις. Ο κ. Πούτιν δήλωσε στην κυρία Μέρκελ ότι είναι πρόθυμος να διατηρήσει τη διέλευση μέσω Ουκρανίας «εφόσον υπάρχει οικονομική σκοπιμότητα. Και μπορεί αυτό να επιτευχθεί μέσω συνομιλιών, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...