253
Υπεύθυνοι του Οίκου Christie's με τον πίνακα του Πικάσο | EPA

Συλλογή από χρυσάφι: Πάνω από 800 εκατ. δολάρια για τα έργα του Ροκφέλερ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2018, 16:14
Υπεύθυνοι του Οίκου Christie's με τον πίνακα του Πικάσο
|EPA

Συλλογή από χρυσάφι: Πάνω από 800 εκατ. δολάρια για τα έργα του Ροκφέλερ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2018, 16:14

Τα περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν για τη συλλογή έργων τέχνης της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ είναι ένα τεράστιο ποσό που δείχνει όχι μόνο την αξία της αλλά και σε τι επίπεδο έχει φτάσει πια η αγορά των έργων τέχνης.

Για την ακρίβεια, η δημοπρασία όλη την περασμένη εβδομάδα έσπασε 22 παγκόσμια ρεκόρ με πρώτο και καλύτερο την συνολική αξία που άγγιξε τα 832 εκατ. δολάρια.

Είναι ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 484 εκατ. δολάρια που απέφερε το 2009 η πώληση έργων που ανήκαν στον Υβ Σεν Λοράν.

Η συλλογή, που βγήκε στο σφυρί από τους Christie’s, είχε περισσότερα από 1.500 έργα, μεταξύ των οποίων Πικάσο, Ματίς και Μονέ. Αναμφίβολα το όνομα Ροκφέλερ ήταν μαγνήτης για τους επίδοξους αγοραστές που έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στην μεγαλύτερη τιμή, 115 εκατ. δολάρια, δημοπρατήθηκε ο πίνακας του Πικάσο με το «Γυμνό κορίτσι που κρατά καλάθι με λουλούδια». Υπολογιζόταν ότι θα πωλούνταν γύρω στα 100 εκατ. δολάρια.

Ρεκόρ και για ένα πίνακα με νούφαρα του Μονέ που πωλήθηκε για 84 εκατ. δολάρια, τρία εκατ. περισσότερα από το ως τώρα μέγιστο για αυτόν τον καλλιτέχνη.

Περίπου ανάλογο ήταν και το ποσό για ένα πίνακα του Ματίς, η «Οδαλίσκη Ξαπλωμένη στις  Μανόλιες», που κατακυρώθηκε για 80,8 εκατ. συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 48,8 εκατ. δολαρίων.

Δεν περιλαμβάνονταν όμως μόνο πίνακες. Στο σφυρί βγήκε και ένα πλήρες πορσελάνινο σερβίτσιο 256 κομματιών(!) που είχε παραγγείλει ο Ναπολέων Βοναπάρτης. Αυτό απέσπασε 1,8 εκατ. δολάρια, έξι και πλέον φορές πάνω από την αρχική πρόβλεψη.

Όλα τα έσοδα από την δημοπρασία θα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...