476
Το... λιτό γεύμα εργασίας που είχαν Τραμπ και Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας στην οικία του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Ακολουθούν φιέστες στον Λευκό Οίκο | Twitter/EmmanuelMacron

Μεγαλοπρέπεια και… λαχανικά Λευκού Οίκου για τον Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 14:39
Το... λιτό γεύμα εργασίας που είχαν Τραμπ και Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας στην οικία του Τζορτζ Ουάσιγκτον. Ακολουθούν φιέστες στον Λευκό Οίκο
|Twitter/EmmanuelMacron

Μεγαλοπρέπεια και… λαχανικά Λευκού Οίκου για τον Εμανουέλ Μακρόν

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 14:39

Εναν και πλέον χρόνο μετά την ορκωμοσία του ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται τον πρώτο ξένο ηγέτη σε επίσημη επίσκεψη με όλη την περίπλοκη και πολύ εντυπωσιακή τελετουργία που προβλέπει το πρωτόκολλο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτός που θα έχει την τιμή να γίνει δεκτός από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, με τον οποίο έχει μια ιδιαίτερη χημεία παρά τα πολλά που τους χωρίζουν.

Αν και πολλοί ξένοι ηγέτες πέρασαν το κατώφλι του Λευκού Οίκου από τον Ιανουάριο του 2017, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας, κανένας δεν ήταν αρχηγός κράτους, οπότε οι επισκέψεις τους είχαν λιγότερο επίσημο χαρακτήρα.

Τι περιλαμβάνει όμως το πρόγραμμα αυτής της επίσκεψης που την κάνει ιδιαίτερη;

P20180420JB-1104
Η καλλιγράφος του Λευκού Οίκου ετοιμάζει τα καρτελάκια των καλεσμένων (whitehouse.gov)

Ο Λευκός Οίκος, σε ένα κατατοπιστικό σημείωμα, μας λέει ότι ο ξένος ηγέτης γίνεται δεκτός στη νότια είσοδο του Λευκού Οίκου. Στρατιωτική μπάντα παίζει τον εθνικό ύμνο της χώρας του, μετά τον αμερικανικό ενώ στη συνέχεια ακούγονται εμβατήρια. Ακούγονται ακόμη 21 κανονιοβολισμοί κατά την άφιξη του καλεσμένου.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί των δύο ηγετών.

Το επίσημο δείπνο είναι από τα σημεία που χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή από την πλευρά του οικοδεσπότη. Το πού και πώς θα τοποθετηθούν οι καλεσμένοι στα τραπέζια είναι από μόνο του τέχνη, αλλά και το τι θα φάνε, πώς θα προετοιμαστεί το  παραμικρό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του περιμένουν το ζεύγος των καλεσμένων στη βόρεια  είσοδο. Τους οδηγούν στον επάνω όροφο, στο κίτρινο Οβάλ Δωμάτιο και τους ξεναγούν στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της προεδρικής οικογένειας.

2018-04-24T025635Z_2100781750_RC16BFA46160_RTRMADP_3_USA-FRANCE
Ολα έτοιμα στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου (REUTERS/Joshua Roberts)

Επειτα, και ενώ έχουν έλθει οι υπόλοιποι καλεσμένοι, κατευθύνονται σε μια αίθουσα όπου συνήθως παρακάθονται σε δείπνο οι φιλοξενούμενοι ηγέτες.

Το γεύμα απαιτεί προετοιμασία 2-4 μηνών και συχνά είναι υπό την επίβλεψη της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, όπως δείχνει και αυτό το βίντεο του Λευκού Οίκου με τη Μελάνια Τραμπ να επιτηρεί τις προετοιμασίες.

Πολλές φορές, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η πρώτη κυρία ακόμη και ο πρόεδρος δοκιμάζουν και εγκρίνουν τα φαγητά μερικές ημέρες πριν από την επίσκεψη.

Το Politico έχει λεπτομέρειες για το δείπνο, το οποίο θα έχει δημιουργικές αναφορές στην αμερικανική κουζίνα και –κυριολεκτικά- ό,τι έχει στον κήπο του ο οικοδεσπότης.

Στο πρώτο πιάτο η σεφ θα συνδυάσει λαχανικά από τον κήπο του Λευκού Οίκου με κατσικίσιο τυρί, ντομάτα και μαρούλι.

Για το κυρίως πιάτο επέλεξε κατσικάκι και ρύζι που θα είναι αρωματισμένο με σέλερι, πιπεριές και κρεμμύδια. Για επιδόρπιο, τάρτα νεκταρίνι με μέλι Λευκού Οίκου και παγωτό.

P20180420JB-0722
Η τάρτα που θα γευτούν οι καλεσμένοι (whitehouse.gov)

Φυσικά θα υπάρχει και κρασί, αν και ο πρόεδρος Τραμπ αποφεύγει το αλκοόλ.

Οι καλεσμένοι θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία κρασιά του 2014 και 2015 από γαλλικές ποικιλίες καλλιεργημένες στο Ορεγκον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...