301
Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μην χάσει έδαφος | Shutterstock

H απάντηση της Ευρώπης στους αμερικανούς «κυνηγούς εγκεφάλων»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 12:22
Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μην χάσει έδαφος
|Shutterstock

H απάντηση της Ευρώπης στους αμερικανούς «κυνηγούς εγκεφάλων»

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2018, 12:22

«Κάτι πρέπει να γίνει και να γίνει τώρα» για να μην χάσει η Ευρώπη τη μάχη για την έρευνα και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζουν ερευνητές του κλάδου σε κοινή, ανοιχτή επιστολή τους.

Η Ευρώπη, γράφουν ακόμη σε δραματικούς τόνους, χάνει τα καλύτερα ταλέντα της τα οποία κυνηγούν οι αμερικανικές εταιρείες ακόμη και πριν οι φοιτητές ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Η επιστολή υπογράφεται από επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ολλανδία και το Ισραήλ.

Λύση, προσθέτουν, είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου ώστε να συνεχίσει να διεξάγεται έρευνα υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη. Με τη σειρά του αυτό θα φέρει νέες δουλειές, αλλά και στους επιστήμονες ένα βήμα για τη διαμόρφωση πολιτικής.

Το ινστιτούτο θα είναι για την τεχνητή νοημοσύνη κάτι σαν το CERN για τη σωματιδιακή φυσική, ένα πολυεθνικό ίδρυμα που συγκεντρώσει στις τάξεις του και –κυρίως- θα κρατήσει στην Ευρώπη τους ταλαντούχους επιστήμονες του κλάδου που διαρρέουν προς τις ΗΠΑ.

Θα ονομάζεται Ευρωπαϊκό Εργαστήριο για Συστήματα Μάθησης  και τα Ευφυή Συστήματα (European Lab for Learning and Intelligent Systems ή Ellis) το οποίο θα έχει κέντρα με εκατοντάδες ερευνητές, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Στην ανοιχτή επιστολή τους οι ερευνητές ζητούν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για να μην μείνει πίσω η ήπειρος σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, δύο χώρες που είναι στην πρωτοπορία και σε θεωρητικό επίπεδο και στις πρακτικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και υπάρχουν σήμερα «ερευνητικά hotspot», συνεχίζει η επιστολή, σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι ερευνητές σε αυτά είναι στόχος από αμερικανικές εταιρείες.

Το κυνήγι από τις ΗΠΑ φτάνει σε ακραία σημεία, γράφει ο Guardian. Διδακτορικοί φοιτητές έφτασαν στο σημείο να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μετά από καλές προσφορές από τις ΗΠΑ και μισθούς των 100.000 δολαρίων τον χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις μια ολόκληρη γενιά ταλαντούχων φοιτητών στον κλάδο μετανάστευσε κυριολεκτικά και μεταφορικά στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...