721
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στους βουλευτές του κόμματός του | INTIMEnews

Ο Τσίπρας κούνησε και πάλι δυνατά τη σημαία της «καθαρής» εξόδου

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 13:51
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στους βουλευτές του κόμματός του
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας κούνησε και πάλι δυνατά τη σημαία της «καθαρής» εξόδου

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2018, 13:51

Νέο μήνυμα εν όψει της μεταμνημονιακής εποχής της χώρας, έστειλε κατά την ομιλία του στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να χαλυβδώσει το ηθικό και το φρόνημα των  βουλευτών του.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει oύτε συνέχιση, ούτε παράταση του μνημονίου, ούτε «βρώμικη» έξοδος ή άλλοι τέτοιοι νεολογισμοί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά μόνο η ολοκλήρωση του προγράμματος και η «καθαρή» έξοδος, την οποία εδώ και μήνες έχει κάνει σημαία του.

Ολα αυτά τα περί παράτασης της δημοσιονομικής επιτήρησης της χώρας, τα λένε όσοι επιμένουν σε λογικές ραγιαδισμού, σχολίασε δηκτικά ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στις κυβερνήσεις του παρελθόντος που «χρεοκόπησαν τη χώρα».

«Η χώρα», είπε, «επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Οχι ότι θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Οχι ότι δε θα υπάρχουν ακόμη πληγές σοβαρές που θα πρέπει να επουλώσουμε, ή ότι δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που οι αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό -και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας- να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα».

Αναφερόμενος ειδικά στις εισηγήσεις – συμπεριλαμβανομένης αυτής του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα, Γιάννη Στουρνάρα- για την αναγκαιότητα προληπτικής πιστωτικής γραμμής στη μεταμνημονιακή εποχή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για έναν μηχανισμό, παρόμοιο του μνημονίου, αλλά με άλλο αμπαλάζ. «Χωρίς να θέλω να υπερτιμήσω τις ικανότητες του πολιτικού μας συστήματος, δεν  μπορώ να παραβλέψω ότι απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν σαν μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Από την ομιλία του κ. Τσίπρα δεν θα μπορούσε να λείψει η επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και την αντιπολιτευτική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα σε άλλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος είναι αυτοί που  καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική στρατηγική του προέδρου της ΝΔ,  με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Σήμερα – συνέχισε περήφανος ο Πρωθυπουργός- «μπορούμε να πούμε ότι καλώς δεν εγκαταλείψαμε το πλοίο, ορθώς παλέψαμε να κρατήσουμε όρθιο το σκαρί στη φουρτούνα. Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, με δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις».

Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι κατάφερε να σταματήσει την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση, διακρίνοντας μάλιστα – όπως θέλησε να μοιραστεί μαζί με τους πολίτες- «μία οικονομία και μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους».

Εφθασε ακόμη και στο σημείο να βλέπει γύρω του πολίτες που «σιγά σιγά, μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας», αρχίζουν να «ξαναβρίσκουν τον τρόπο να είναι ξανά αισιόδοξοι και να έχουν προσδοκίες».  Αυτό, περηφανεύθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δική μας επιτυχία, «διότι δεν θέλουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι αντίπαλός της αριστεράς».

Αντιδράσεις στην ομιλία Τσίπρα

«Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και πάλι στη θεωρία της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, παρ’ ότι αυτή διαψεύδεται πια, ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία θα του απευθύνει σήμερα ένα ερώτημα: Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;» διερωτάται με νόημα η Νέα Δημοκρατία με αφορμή όσα είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

«Ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο», σχολίασε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ… Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014… Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και πάντως, θα τον πάω ως το τέλος!», διεμήνυσε ο  πρώην πρωθυπουργός.

«Το θράσος του κ. Τσίπρα ξεπέρασε σήμερα κάθε όριο. Δεν πείθει πια κανέναν. Γι’ αυτόν δεν υπάρχει ‘πλοίο, δεν υπάρχει οδός διαφυγής’», παρατήρησε το Κίνημα Αλλαγής σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Πρωθυπουργού.

«Μίλησε σήμερα για ‘ραγιαδισμό’, εκείνος που τα έδωσε όλα στην τρόικα. Μίλησε για ‘καθαρή έξοδο’, εκείνος που συμφώνησε νέα επιτροπεία και κόβει συντάξεις. Μίλησε για ‘σχέδιο ανάπτυξης’, εκείνος που μας χρέωσε με 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Μίλησε για ‘παρεμβάσεις από τη δικαιοσύνη’, εκείνος που έχει συστήσει θύλακες παρακράτους μέσα σε αυτήν. Μίλησε για ‘παραδημοσιογραφία’, εκείνος που καθοδηγεί το πιο άθλιο τμήμα του μαυροκίτρινου Τύπου», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που καταλήγει: «Η Ελλάδα, όμως, μπορεί και θα βρει τον δρόμο της. Με τη δύναμη του ελληνικού λαού».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...