458
Η Αντρέα Νάλες στην ομιλία της μετά την εκλογή της. Το σύνθημα πίσω της καλεί σε μία νέα πολιτική («Neue Politik») | REUTERS/Ralph Orlowski

Εποχή Αντρεα Νάλες στο SPD – Εξελέγη νέα πρόεδρος με 66%

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2018, 16:20
Η Αντρέα Νάλες στην ομιλία της μετά την εκλογή της. Το σύνθημα πίσω της καλεί σε μία νέα πολιτική («Neue Politik»)
|REUTERS/Ralph Orlowski

Εποχή Αντρεα Νάλες στο SPD – Εξελέγη νέα πρόεδρος με 66%

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2018, 16:20

Εύκολα, ίσως όμως και όχι όσο εύκολα θα επιθυμούσε, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Αντρέα Νάλες εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο έκτακτο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βισμπάντεν.

Είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του κόμματος που μετρά πάνω από 150 χρόνια ζωής.

Η Νάλες έλαβε 414 ψήφους επί συνόλου 631 ή ποσοστό 66,35%. Η αντίπαλός της Σιμόνε Λάνγκε, δήμαρχος του Φλένσμπουργκ, μιας μικρής πόλης κοντά στα σύνορα με τη Δανία, έλαβε 172 ψήφους.

Βρέθηκαν επτά άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ υπήρξαν και 38 αποχές.

2018-04-22T124354Z_906749054_RC16E995E620_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS-SPD
Η Νάλες με τον υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς ( REUTERS/Ralph Orlowski)

Η χρονιά που πέρασε ήταν μάλλον ασυνήθιστη για τη Γερμανία που ταλαιπωρήθηκε αρκετά μέχρι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Ασυνήθιστη ήταν και για τους Σοσιαλδημοκράτες που από την ευφορία της ανάδειξης του Μάρτιν Σουλτς στις αρχές του 2017 βρέθηκαν στο εκλογικό στραπάτσο του Σεπτεμβρίου και από εκεί στην νέα συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν είναι περίεργο ότι το συνέδριο του Βισμπάντεν ήταν το πέμπτο μέσα σε ένα χρόνο.

Η ημερήσια διάταξη είχε ένα και μόνο θέμα, την εκλογή νέου προέδρου – της νέας προέδρου για την ακρίβεια γιατί την θέση διεκδικούσαν δύο γυναίκες.

Ο Monde σημείωνε ότι η Νάλες θα κέρδιζε άνευ συγκλονιστικού απροόπτου. Ωστόσο, κάθε επίδοση κάτω από το 75% μάλλον θα ήταν οπισθοδρόμηση, καθώς με αυτό το ποσοστό (για την ακρίβεια 74,3%) είχε επικρατήσει το 2015 ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Πάντως, συνέχιζε ο Monde, μια ολοκληρωτική νίκη με ποσοστό που θυμίζει Αλβανία του Εμβέρ Χότζα δεν θα ήταν και ό,τι πιο ευοίωνο για την Νάλες.

Εχει περάσει εξάλλου ένας χρόνος και κάτι από την ανάδειξη του Σουλτς ως προέδρου με το… 100% – αλλά και δύο μήνες από την παραίτησή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

2018-04-22T103726Z_572395404_RC11161A3390_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS-SPD
Η επίσης υποψήφια για την προεδρία Σιμόνε Λάνγκε (REUTERS/Ralph Orlowski)

Σε κάθε περίπτωση, η ανάδειξη της Νάλες στην προεδρία του κόμματος είναι άλλο ένα βήμα στην φιλόδοξη πορεία μιας πολιτικού που κάποτε έβλεπε τον εαυτό της «νοικοκυρά ή καγκελάριο».

Από τη νεολαία του κόμματος, στην ομοσπονδιακή Βουλή, στην οποία συμπληρώνει σχεδόν μια 20ετία, και έπειτα στη γραμματεία του SPD, η Νάλες βάζει υποψηφιότητα να είναι η επόμενη –ή έστω η μελλοντική- καγκελάριος της Γερμανίας.

Ως τότε το στοίχημα της ανοικοδόμησης του SPD είναι μεγάλο. Το κόμμα, αν και το απέφυγε, δεν κατάφερε να μείνει εκτός κυβέρνησης,  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φθορά του. Χρειάζεται γενικό ξεκαθάρισμα στην ιδεολογική γραμμή, αλλά και μια νέα γενιά στελεχών να ανανεώσουν το μάλλον φθαρμένο προσωπικό του.

Η Νάλες θα κληθεί ακόμη να σταματήσει την δημοσκοπική κατρακύλα.

Η πιο πρόσφατη έρευνα δίνει στο κόμμα γύρω στο 17-18%, χαμηλότερα και από το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Σεπτεμβρίου και μόλις τρεις μονάδες πάνω από το ακροδεξιό AfD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...