234
Εικόνα από το κρανίο της αγελάδας που χρονολογείται μεταξύ του 3400 και του 3000 π.Χ. | Scientific Reports

Μπροστά στην αρχαιότερη ένδειξη χειρουργικής επέμβασης σε ζώο;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 11:15
Εικόνα από το κρανίο της αγελάδας που χρονολογείται μεταξύ του 3400 και του 3000 π.Χ.
|Scientific Reports

Μπροστά στην αρχαιότερη ένδειξη χειρουργικής επέμβασης σε ζώο;

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 11:15

Μοιάζει απίστευτο… Σε νεολιθικό οικισμό της Γαλλίας βρέθηκε κρανίο αγελάδας που πιθανότατα είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση!

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τo κρανίο χρονολογείται μεταξύ του 3400 και του 3000 π.Χ. Η ανακάλυψη έχει απασχολήσει, όχι λίγο αλλά πολύ, την επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι έχουν μπροστά τους την αρχαιότερη ένδειξη χειρουργικών πειραματισμών σε ζώο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί, πάντως, εάν η επέμβαση πραγματοποιήθηκε ενώ η αγελάδα ήταν ζωντανή ή νεκρή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ραμίρεζ Ρότσι του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που έγραψαν για την ανακάλυψη στο περιοδικό «Scientific Reports», βρήκαν το κρανίο στη δυτική Γαλλία, 40 χιλιόμετρα από την ακτή του Ατλαντικού.

Το κρανίο φέρει μία σχεδόν τετράγωνη τρύπα στο οστό του δεξιού πρόσθιου λοβού με διαστάσεις 6,5 επί 4,6 εκατοστών και μήκους τεσσάρων εκατοστών.

Η ανάλυση της τρύπας έδειξε ότι δεν προηγήθηκε χτύπημα, π.χ. από μετωπική σύγκρουση με άλλη αγελάδα ή από κάποιο άγνωστο όργανο τρυπανισμού.

Ενδείξεις, πάντως, κρανιακής χειρουργικής επέμβασης σε ανθρώπους έχουν βρεθεί ακόμη παλαιότερα, ήδη από τη μεσολιθική περίοδο (10000 έως 2700 π.Χ.) σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Δεν θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά το γεγονός ότι – όπως δείχνουν ευρήματα – οι προϊστορικοί άνθρωποι είχαν αναπτύξει υψηλού βαθμού χειρουργικές ικανότητες, κάνοντας εξάσκηση είτε σε κρανία μεγάλων ζώων, είτε σε πτώματα ανθρώπων.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν πάντως και το σενάριο που θέλει το άνοιγμα της τρύπας στο κεφάλι της αγελάδας να έγινε στο πλαίσιο κάποιου συμβολικού-μαγικού τελετουργικού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...