423
Εικόνα από το 2015, από την προσπάθεια εθελοντών και ναυαγοσωστών να βγάλουν λαστιχένια βάρκα από τη θάλασσα | Shutterstock

BBC: «Ποιο είναι τo νησί του οίκτου;» (είναι ελληνικό)

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 14:25
Εικόνα από το 2015, από την προσπάθεια εθελοντών και ναυαγοσωστών να βγάλουν λαστιχένια βάρκα από τη θάλασσα
|Shutterstock

BBC: «Ποιο είναι τo νησί του οίκτου;» (είναι ελληνικό)

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 14:25

Τα τελευταία δύο χρόνια το επισκέπτονται τακτικά ομάδες εθελοντών, δημοσιογράφοι και πολίτες από όλο τον κόσμο. Είναι ένα νησί φιλόξενο – όπως αποδείχθηκε από τη στάση των κατοίκων του απέναντι στους πρόσφυγες – που βρέθηκε όμως στην καρδιά μιας από τις σοβαρότερες κρίσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη.

Δεν χρειάζονται άλλες λέξεις ή προσδιορισμοί για να καταλάβει κάποιος ότι η περιγραφή αυτή ταιριάζει στη Λέσβο.

Αφιερώματα για το νησί, μαρτυρίες προσφύγων, ρεπορτάζ δημοσιογράφων και αποκαλύψεις σχετικά με τις συνθήκες εκμετάλλευσης, βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Αυτή τη φορά όμως το BBC, μέσα από τη ματιά της συντάκτριας Ζόρα Ονέιλ, παρουσιάζει ένα πιο προσωπικό αφιέρωμα. Αναμνήσεις από την εποχή που στο νησί έφταναν χιλιάδες πρόσφυγες την ημέρα, το κύμα ξέβραζε σωσίβια ανθρώπων που είχαν πνιγεί σε ναυάγια, οι κάτοικοι όμως επιδείκνυαν μια σπάνια στάση ευαισθησίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Ζόρα ταξίδεψε τη Λέσβο, το 2015. Εδώ και μια δεκαετία επισκέπτεται το νησί με τον Ελληνοαμερικανό σύζυγό της Πίτερ, ο οποίος επέλεγε τον συγκεκριμένο προορισμό για διακοπές και προτού γνωρίσει τη Zόρα.

Φτάνοντας όμως εν έτει 2015 στη Λέσβο, η δημοσιογράφος κατάλαβε ότι πολλά είχαν αλλάξει. Στη θέση της καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς είδε την έντονη ανησυχία που ήταν διάχυτη στο νησί όπως και χιλιάδες πρόσφυγες παραδομένους στην απελπισία.

Ηταν η πρώτη φορά – τότε – που αποφάσισε να νοικιάσει αυτοκίνητο στη Λέσβο για να γνωρίσει διαφορετικές εμπειρίες. Ηθελε να ζήσει από κοντά όσα διάβαζε στον Τύπο.

Σε τι κατάσταση βρίσκονταν οι πρωταγωνιστές του δράματος;

Αρχικά, η Ζόρα επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής του Καρά Τεπέ που προοριζόταν τότε μόνο για Σύρους και Ιρακινούς.

«Εμοιαζε περισσότερο με μεγάλο χώρο για παρκάρισμα παρά με χώρο φιλοξενίας» γράφει η δημοσιογράφος που γνώρισε καλά τους νησιώτες και μαζί τους μαγείρεψε ζυμαρικά για εκατοντάδες πρόσφυγες.

Στην πορεία, συνομίλησε και με οικογένεια Αφγανών. Της ζήτησαν να τους οδηγήσει από το Καρά Τεπέ στη Μόρια.

Φτάνοντας εκεί (Μόρια), η δημοσιογράφος είδε κάτι που ποτέ δεν φανταζόταν…

Αισθάνθηκε ένα έντονο μούδιασμα όταν αντίκρισε τους τοίχους πρώην στρατιωτικής εγκατάστασης με συρματοπλέγματα.

«Ηταν κάτι πολύ μακριά από τη Λέσβο που γνώρισα. Ούτε το φανταζόμουν» αναφέρει στο κείμενό της η Ζόρα. Γράφει, ωστόσο, ότι συνάντησε έναν πλούτο εικόνων: από τη μια τα όμορφα τοπία και από την άλλη ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά ζητήματα που πλήττουν την Ευρώπη.

Εκείνο που δεν ξεχνά, πάντως, είναι η γενναιοδωρία των κατοίκων.

«Η Λέσβος είναι ένα μεγάλο σχολείο ανθρωπιάς», φράση που έγραψε κάτοικος του νησιού σε τοίχο κοντά στο Καρά Τεπέ και που η Ζάρα θα θυμάται για πάντα.

Το αφιέρωμα του BBC καταλήγει με μια διαπίστωση που μπορεί σε ορισμένους να προκαλεί εκνευρισμό και σε άλλους απορία, έχει όμως ένα ξεχωριστό νόημα: «Η Λέσβος ανήκει σε όσους έχουν φτάσει στις ακτές της»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...