186
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός της Φρανκφούρτης στα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης | ECB

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ όλα τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 25.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 17:19
Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός της Φρανκφούρτης στα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης
|ECB

Στο «μικροσκόπιο» της ΕΚΤ όλα τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 25.000 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 17:19

Αμεση πρόσβαση στα χαρτοφυλάκια επιχειρηματικών δανείων ύψους άνω των 25.000 ευρώ όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης αποκτά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», αυτό θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Analytical Credit Dataset – AnaCredit που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρακαλουθεί την εικόνα των χαρτοφυλακίων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που υπάρχει άυξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή προβλήματα σε κάποιο συγκεκριμένο κλάδο, η ΕΚΤ θα έχει άμεση εικόνα και θα μπορεί να επεμβαίνει ανάλογα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε χώρες με μεγάλο όγκο «κόκκινων» δανείων, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Η AnaCredit θα περιέχει 88 χαρακτηριστικά δανείων, τα οποία θα επικαιροποιούνται κατά κανόνα σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με πλήρως εναρμονισμένες έννοιες και ορισμούς που θα ισχύουν σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την αποστολή των στοιχείων και η λειτουργία τςη πλατφόρμας τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι» μεταξύ των τραπεζών και του επόπτη, με τις τράπεζες να προσπαθούν να εμφανίσουν μια πιο ωραιοποιημένη εικόνα των χαρτοφυλακίων τους και τον επόπτη με τους ελέγχους (AQR) να προσπαθεί να εντοπίσει τυχόν προβληματικές καταστάσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...