807
Ο Τζέιμς Κόμεϊ κατά τη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο | ABC News

«Ηθικά ακατάλληλος ο Τραμπ» για τον Κόμεϊ – Τι λέει για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 09:44
Ο Τζέιμς Κόμεϊ κατά τη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο
|ABC News

«Ηθικά ακατάλληλος ο Τραμπ» για τον Κόμεϊ – Τι λέει για τον Τζορτζ Παπαδόπουλος

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2018, 09:44

Αποκαλυπτικός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και το πώς είναι «ακατάλληλος από ηθική άποψη» για να ασκεί το αξίωμα εμφανίστηκε ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Ο Κόμεϊ μίλησε για την πολυσυζητημένη έρευνα που διεξήγαγε για τα emails της Χίλαρι Κλίντον –υπόθεση που πλέον θεωρείται ως ένας από τους λόγους που οδήγησε στην ήττα της υποψήφιας των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016– αλλά και για αμφιλεγόμενα πρόσωπα στο πλευρό του Τραμπ.

Μεταξύ αυτών ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του Τραμπ που οδήγησε τις Αρχές στην έρευνα για τις ύποπτες διασυνδέσεις του τότε υποψήφιου και νυν πρόεδρου των ΗΠΑ.

«Ηθικά ακατάλληλος»

Στη συνέντευξή του στον Τζορτζ Στεφανόπουλο του ABC News, ο Κόμεϊ είπε ευθέως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος, «ακατάλληλος από ηθική άποψη» για το αξίωμα και κάνει «τρομακτική ζημιά» στους θεσμικούς κανόνες.

«Δεν πιστεύω τις ιστορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει πρόβλημα υγείας ή ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας», είπε ο πρώην επικεφαλής του FBI και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ιατρική άποψη. Πιστεύω ότι είναι ανίκανος από ηθική άποψη να είναι πρόεδρος».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «ο πρόεδρός μας οφείλει να ενσαρκώνει και να παραμένει προσηλωμένος στις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της χώρας μας. Η πιο σημαντική (από αυτές τις αξίες) είναι η αλήθεια. Αυτός ο πρόεδρος δεν είναι ικανός να το κάνει».

comey-george
Ο Τζέιμς Κόμεϊ με τον Τζορτζ Στεφανόπουλος (ABC)

Για τον Τραμπ είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος που μιλάει και συμπεριφέρεται στις γυναίκες σαν να είναι κομμάτια κρέατος, που λέει μόνιμα ψέματα για θέματα μεγάλα και μικρά και επιμένει ότι ο αμερικανικός λαός τα πιστεύει, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι κατάλληλος για να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, για ηθικούς λόγους. Και αυτή δεν είναι μια πολιτική δήλωση».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ο Τραμπ να είναι εκτεθειμένος σε ρωσικό εκβιασμό, ο Κόμεϊ εμφανίστηκε ανήσυχος για αυτό το ενδεχόμενο εξαιτίας του ισχυρισμού για αυτό το περιβόητο πάρτι με τις ιερόδουλες που ουρούσαν η μία στην άλλη σε ξενοδοχείο στη Μόσχα το 2013.

Στο ερώτημα αν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις φήμες για το ταξίδι του Τραμπ απάντησε: «πιθανό, αλλά δεν το ξέρω».

Ο ρόλος του Τζορτζ Παπαδόπουλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον –και ελληνικό- έχουν οι αναφορές του Κόμεϊ για τον ρόλο του Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Είναι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ που μάλλον άθελά του έδωσε στοιχεία –ή αν όχι στοιχεία τότε κατευθύνσεις έρευνας- στις Αρχές που διερευνούν τις σχέσεις του Τραμπ με τη Μόσχα (όταν ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας αναζητούσε πληροφορίες που θα σπίλωναν τη Χίλαρι Κλίντον).

George Papadopoulos (3rd L) appears in a photograph released on Donald Trump's social media accounts with a headline stating that the scene was of his campaign's national security meeting in Washington, D.C. U.S. on March 31, 2016 and published April 1, 2016. Social Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES
Μάρτιος 2016: Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος (δεύτερος από αριστερά) σε σύσκεψη του επιτελείου του Τραμπ που είναι στην κεφαλή του τραπεζιού (Social Media/Handout via REUTERS)

Ο Κόμεϊ αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις του Παπαδόπουλου με διάφορους ανθρώπους στη Βρετανία και την Ιταλία ήταν ο λόγος της έρευνας του FBI.

Όπως είπε, μέχρι και τη σύλληψη του Παπαδόπουλου τον Ιούλιο του 2017, οι αμερικανικές αρχές, δεν είχαν κανένα στοιχείο για την πιθανότητα οι Ρώσοι να επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Παπαδόπουλος «μιλούσε με κάποιον στο Λονδίνο για να πάρει τις βρωμιές που οι Ρώσοι είχαν για τη Χίλαρι Κλίντον ως μέρος της προσπάθειάς τους να επηρεάσουν την εκστρατεία μας, τις εκλογές μας», είπε. Πρόσθεσε ότι «στο τέλος του Ιουλίου (εννοεί του 2016), η υπηρεσία αντικατασκοπείας (ενν. του FBI) ξεκίνησε έρευνα για να προσπαθούσαμε να διαπιστώσουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι Ρώσοι επιδίωκαν να αναμειχθούν στις εκλογές μας,  μήπως κάποιοι Αμερικανοί συνεργάζονται μαζί τους προσπαθώντας να τους βοηθήσουν».

Σε ό,τι αφορά την έρευνα, ο Κόμεϊ είπε ότι «ξεκίνησε λόγω αξιόπιστων πληροφοριών ότι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είχε συζητήσεις για την απόκτηση πληροφοριών από τους Ρώσους».

Το FBI μόνο αργότερα έμαθε για τον φάκελο Στιλ, δηλαδή τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τον Τραμπ ο βρετανός πρώην πράκτορας Κρίστοφερ Στιλ.

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας

Ο Κόμεϊ, τον οποίο καθαίρεσε ο Τραμπ αιφνιδιαστικά στις 9 Μαΐου 2017, είναι το πρόσωππο που αυτές τις ημέρες κυριαρχεί στην επικαιρότητα, αλλά και στα tweet του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον έχει «στολίσει» με διάφορα απαξιωτικά επίθετα όπως «γλίτσας» (slime ball) ενώ τον χαρακτήρισε «μακράν ο χειρότερος διευθυντής στην ιστορία του FBI».

Ο Τραμπ είχε επικαλεστεί για να αιτιολογήσει την αποπομπή στον τρόπο με τον οποίο το FBI χειρίστηκε την έρευνα για τη χρήση ιδιωτικού server ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τη Χίλαρι Κλίντον, όταν ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Τα απομνημονεύματα του Κόμeι, υπό τον τίτλο «A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership» κυκλοφορούν την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...