426
(Φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Πώς το πάτημα λάθος πλήκτρου στοίχισε δισ. δολάρια στη Samsung Securities

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 13:45
(Φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Πώς το πάτημα λάθος πλήκτρου στοίχισε δισ. δολάρια στη Samsung Securities

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 13:45

Το χάος προκλήθηκε από ένα λάθος. Μια γκάφα, για την ακρίβεια, η οποία στοίχισε εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες θέσεις εργασίας…

Πανικός προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Samsung Securities (θυγατρική της Samsung), την τέταρτη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νότιας Κορέας, από μια «μαγική» κίνηση υπαλλήλου που κατέβαλε 2,8 δισ. μετοχές σε εργαζόμενους, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο ποσό είναι 30 φορές πάνω από το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας…

Η εταιρεία σκόπευε να χορηγήσει στο προσωπικό μπόνους σε μετοχές της αξίας 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων (2,8 δισ. γουόν), όμως το λάθος πάτημα ενός πλήκτρου προκάλεσε τεράστια ζημιά.

Ο υπάλληλος που ζημίωσε για τα καλά τη Samsung Securities πληκτρολόγησε στο σύστημα τη λέξη «μετοχές» αντί για «γουόν», το νόμισμα δηλαδή της Νότιας Κορέας. Οταν έγινε αυτό αντιληπτό, η αγωνία κορυφώθηκε…

Μέσα σε 37 λεπτά η εταιρεία προσπάθησε να σταματήσει τη συγκεκριμένη κίνηση όμως – για κακή της τύχη – πολλοί υπάλληλοι είχαν ήδη πουλήσει τις μετοχές – φαντάσματα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η γκάφα έλαβε διαστάσεις σκανδάλου και δεν άργησε να έρθει και η διεθνής κατακραυγή. Οι σφοδρές κριτικές εστιάζουν στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να βγάλουν χρήματα σε βάρος άλλων επενδυτών και ότι δεν μπορεί να μη γνώριζαν ότι επρόκειτο για λάθος.

Πτωτικά κατά 10% κινούνται από την περασμένη Παρασκευή οι μετοχές της Samsung Securities. Αυτό της έχει κοστίσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια.

Εκδηλη είναι η ανησυχία διεθνών αναλυτών σχετικά με τον φόβο επανάληψης της γκάφας και σε άλλες χρηματιστηριακές.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ένα τόσο σοβαρό λάθος μπορεί να συμβεί σε μια τόσο σοβαρή εταιρεία όπως είναι η Samsung Securities» δήλωσε ο Αν Σανγκ –Χακ, που εργάζεται στην εταιρεία οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών Hana Institute of Finance. Τόνισε ότι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που να μην επιτρέψει ξανά την επανάληψη αντίστοιχου λάθους.

Η συνάντηση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας της Νότιας Κορέας, Κιμ Κιμ – Σικ, με 17 επικεφαλής χρηματιστηριακών εταιρειών, στην οποία τους προέτρεψε να αναβαθμίσουν τα συστήματα ασφαλείας, αποδεικνύει τον μεγάλο βαθμό ανησυχίας μετά την γκάφα. Είναι προφανές ότι υπάρχει διάχυτος φόβος πως ό,τι συνέβη με τη Samsung θα μπορούσε να επαναληφθεί και με οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Δεκάδες ήταν οι απολύσεις που ακολούθησαν μετά το λάθος του υπαλλήλου της Samsung Securities. Είκοσι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους, ανάμεσα στους οποίους και οι 16 εργαζόμενοι που έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές – φαντάσματα.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί και η ευκολία με την οποία η Samsung Securities μπορεί να πουλήσει μετοχές με μια απροσεξία…

Σιγή ιχθύος διατηρεί μέχρι στιγμής η εταιρεία, η οποία δεν έχει προβεί σε επίσημη δημόσια δήλωση μετά το περιστατικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...