647
O Γιώργος Καμίνης σε συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο του 2016 στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα | SOOC

Καμίνης σε Τσίπρα: Τα υπ. Υγείας και Προστασίας του Πολίτη δεν κάνουν τίποτα για τα ναρκωτικά

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 12:37
O Γιώργος Καμίνης σε συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο του 2016 στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα
|SOOC

Καμίνης σε Τσίπρα: Τα υπ. Υγείας και Προστασίας του Πολίτη δεν κάνουν τίποτα για τα ναρκωτικά

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2018, 12:37

Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία του ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα, απέστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισημαίνοντας του ότι τα υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη είτε δεν έχουν σχέδιο, είτε δείχνουν εντελώς απρόθυμα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

«Μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της» σημειώνει ο κ. Καμίνης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και υπογραμμίζει ότι «η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Στην επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα, την οποία συνυπογράφουν 18 Αθηναίοι που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης «είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας και απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης». Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ζητεί από τον Πρωθυπουργό η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύσει τους πολίτες από το εμπόριο ναρκωτικών, η διάθεση υποκαταστάτων να γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς και να θεσμοθετηθεί η λειτουργία κλειστών χώρων χρήσης ναρκωτικών ουσιών κάτω από ιατρική επιτήρηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Καμίνη προς τον κ. Τσίπρα:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Κεντρικές γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους εμπορίας ναρκωτικών. Στους δρόμους συνάνθρωποί μας κάνουν χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Δεδομένου ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο 4139/2013, προεδρεύετε της Διυπουργικής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, στην οποία συμμετέχει και ο Εθνικός Συντονιστής Αντιμετώπισης των Ναρκωτικών, και μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της.

Η καταπολέμηση της ουσιοεξάρτησης δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόβλημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής, είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ασφάλειας. Απαιτεί στενή και αξιόπιστη συνεργασία των υπουργείων Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ο δήμος Αθηναίων ασκεί στο ακέραιο την περιορισμένη αρμοδιότητά του στο επίπεδο της πρόληψης, συνεργαζόμενος συστηματικά με δημόσιους φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα ουσιοεξάρτησης. Ειδικότερα, ο δήμος συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και αξιόπιστες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καταδεικνύοντας την ανάγκη να περνάμε από τα λόγια στην πράξη.

DZXW_s-X0AEIWCI

Το ίδιο καλούμε να πράξουν και τα αρμόδια υπουργεία.

1. Όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας, να επιτραπεί η διάθεση υποκατάστατων μόνο στα νοσοκομεία και όχι σε χώρους στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, προσφάτως ο ΟΚΑΝΑ έθεσε ξανά σε λειτουργία τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης στην οδό Καποδιστρίου και στην Γ’ Σεπτεμβρίου.

2. Να θεσμοθετηθούν χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης.

3. Η Ελληνική Αστυνομία να προστατεύσει τους πολίτες από το οργανωμένο εμπόριο ναρκωτικών και να απελευθερώσει τις γειτονιές της πόλης από τους στυγνούς εγκληματίες που τις έχουν μετατρέψει σε χώρους θανάτου.

Σε αυτή τη διεκδίκηση του αυτονόητου είμαστε όλοι μαζί. Σύμμαχοι για να ξαναδώσουμε στις γειτονιές μας την ανάσα που έχουν ανάγκη.

Την παρούσα επιστολή προσυπογράφουν τα μέλη της πρωτοβουλίας που συγκροτήσαμε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Αθήνας, τα ονόματα των οποίων μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καμίνης

Την επιστολή προσυπογράφουν:

1. Γιάννα Αλιβιζάτου -Δικηγόρος

2. Γιώργος Αρμένης – Σκηνοθέτης -Ηθοποιός

3. Ντίνος Αυγουστίδης -Ηθοποιός

4. Ορφέας Αυγουστίδης – Ηθοποιός

5. Αρετή Γεωργιλή – Ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου

6. Τάσος Γιαννόπουλος -Φοιτητής Νομικής

7. Στεφανία Γουλιώτη -Ηθοποιός

8. Νεφέλη Κουρή- Ηθοποιός

9. Στέλιος Μάινας – Ηθοποιός

10. Μένη Μαλλιώρη -Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ε.Κ.Π.Α

11. Κωνσταντίνα Μιχαήλ -Ηθοποιός

12. Μιμή Ντενίση –Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Συγγραφέας

13. Θανάσης Πετρίδης – Ιατρός

14. Γιούλικα Σκαφιδά – Ηθοποιός

15. Νίκος Σουρής – Φοιτητής Νομικής

16. Αιμιλία Υψηλάντη – Ηθοποιός

17. Έλενα Χαρμπίλα – Μουσικός

18. Χρήστος Χωμενίδης – Συγγραφέας

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...