456
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής | Alexandros Michailidis / SOOC

Τσίπρας σε δημοσιογράφο: Εύχομαι να συστήνεστε ως εκπρόσωπος της «Gorna Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 22:55
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής
|Alexandros Michailidis / SOOC

Τσίπρας σε δημοσιογράφο: Εύχομαι να συστήνεστε ως εκπρόσωπος της «Gorna Makedonija»

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 22:55

Μετά την κοινή συνέντευξη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ και τις αναφορές τους στις «λεπτές ισορροπίες» της διαπραγμάτευσης, ο έλληνας πρωθυπουργός, στην ομιλία του στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή, έσπευσε να… ξεκαθαρίσει(;) το τοπίο σχετικά με το Μακεδονικό.

Ενώ τα επικρατέστερα σενάρια για την ονομασία της ΠΓΔΜ συγκλίνουν στο «Nova» και «Gorna Makedonija», ο Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε σε δημοσιογράφο σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την «Gorna Makedonija».

Η δημοσιογράφος, διατυπώνοντας την ερώτησή της, δήλωσε ότι εκπροσωπεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ο κ. Τσίπρας τής ευχήθηκε σε λίγους μήνες να εκπροσωπεί την… Ανω Μακεδονία, όπως είναι η μετάφραση της «Gorna Makedonija».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 1′:02″.

Στη συνέχειά, όμως, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να το «μαζέψει».

«Χρησιμοποιούν το όνομα ‘Μακεδονία’ εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Δεν προτείνω το Γκόρνα Ματσεντόνια, απλά το αναφέρω» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται στα Σκόπια προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές. Εχουμε, όμως, δύο προϋποθέσεις: μία σύνθετη ονομασία διότι δεν μπορεί η φίλη γείτονα χώρα του Βορρά να έχει το όνομα μίας γεωγραφικής περιοχής στη χώρα μας που έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Η ονομασία της ΠΓΔΜ θα πρέπει να αφορά τους πάντες και όχι μόνο τις δύο χώρες. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη ονομασία στις μεταξύ μας σχέσεις και άλλη στο διεθνές περιβάλλον. Είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω εάν μπορούμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον».

»Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τη λύση. Αυτό δεν ισχύει για την άλλη πλευρά, αν και δεν ασκούμε πιέσεις εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως διμερές. Απλά, οφείλω να το πω. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις τρίτων χωρών (σσ. στο θέμα της ΠΓΔΜ) δεν έχουν θετικό αντίκτυπο. Εμείς είμαστε σήμερα στα Σκόπια γιατί θέλουμε τη λύση. Οχι γιατί μας πιέζει κανείς. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η ΕΕ» πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αντιδρά στην απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας:

«Επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας παράλληλα πως για εκείνη δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Με τη σημερινή ασόβαρη απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας σε σκοπιανή δημοσιογράφο, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν να εκπροσωπεί την Γκόρνα Μακεδονία, επιβεβαιώνεται δυστυχώς πόσο ανεύθυνα και επιπόλαια χειρίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του τα εθνικά μας θέματα.

Καλούμε τον πρωθυπουργό επιτέλους να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει τις εθνικές ευθύνες του. Για τη ΝΔ δεν νοείται καμία συζήτηση για το όνομα της γείτονος, χωρίς την προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και την απάλειψη κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού εκ μέρους της».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...