218
Πρόσφυγες στο Hot Spot της ΒΙΑΛ στη Χίο | SOOC/ Theodore Manolopoulos

Με διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν τον Βίτσα στη Χίο – Αγωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 18:26
Πρόσφυγες στο Hot Spot της ΒΙΑΛ στη Χίο
|SOOC/ Theodore Manolopoulos

Με διαμαρτυρίες υποδέχθηκαν τον Βίτσα στη Χίο – Αγωνία για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2018, 18:26

Από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες του 2018 κυριάρχησαν εντάσεις και επεισόδια στη Χίο, με τις συμπλοκές ανάμεσα στους πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ να αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Η υπερσυγκέντρωση στον καταυλισμό, για την οποία ευθύνεται ο εγκλωβισμός των προσφύγων στο νησί, φαίνεται να αποτέλεσε την κύρια αιτία των αναταραχών. Τα προβλήματα παραμένουν, όμως, από τη στιγμή που χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στη Χίο. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη στο νησί αφού τόσο ο δήμαρχος όσο και οι κάτοικοι μιλούν για εξάντληση της υπομονής τους, αγωνιώντας παράλληλα για τη δημιουργία νέων hot spot.

Ο εκνευρισμός που επικρατεί έγινε φανερός και την Παρασκευή όταν κάτοικοι προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΒΙΑΛ για να… υποδεχθούν τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Ο κ. Βίτσας απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους δηλώνοντας τη βούλησή του να θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση του με τις τοπικές κοινωνίες και σημειώνοντας ότι προέχει η συνεννόηση.

Μετά τη Χίο, θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προανήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι διαδικασίες ασύλου θα καθίστανται τελεσίδικες το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες. Οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου, ωστόσο, δεν έχουν λάβει δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα της αποσυμφόρησης, ενώ εμφανίζονται σαφώς αρνητικοί αναφορικά με το ζήτημα της δημιουργίας νέων κέντρων φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...